Sagor i Sábmie
När Vindelns förskolor efterfrågade böcker om samisk kultur, så fick de så småningom en riktig "skattkista".
Det är sagostund. Barnen sitter i en halvcirkel runt författaren Sophia Rehnfjell med händerna lyfta framför sig likt hartassar. Vi jojkar om "njåmmiele" – hare på umesamiska. Jojken berättar om vad som händer då haren träffar vargen. Barnens händer skuttar i luften då vi tillsammans försöker springa ifrån vargen.
Haren är ett av alla de djur vi får lära känna i Sophia Rehnfjells bok Gájouh muv! Gïjrra Almien jah Enoken – Rädda mig! Vår hos Almmie och Enok. Boken är skriven på umesamiska och svenska och handlar om syskonen Almmie och Enok om våren på fjället med renarna.
Horn från kalv och vaja
På golvet ligger en stor rödrutig sjal. Författaren Sophia Rehnfjell har med sig en ryggsäck. Barnen i publiken flyttar sig närmare, nyfikna på vad som gömmer sig i ryggsäcken. Först kommer något långt och spetsigt.
– Ett horn! utbrister ett av barnen.
Visst är det ett horn, "altos" – renmammans horn får vi veta. Ett mindre horn kommer också fram ur ryggsäcken. Det är "miessies" – renkalvens horn. Upp ur ryggsäcken kommer nu två mjuka djur, alto och miessie. Slutligen tittar en docka med kolt fram. Det är Almmie, ett av barnen som berättelsen kommer att handla om. Vi får veta att Almmie betyder himmel på umesamiska.
Tillsammans med Sophia Rehnfjell åkte Vindelns bibliotek under våren 2022 ut på turné i kommunen. Alla förskolor bjöds in att delta i en samisk sagostund och fick en bokpåse fylld med bilderböcker som på olika sätt speglade det samiska.
Mij leä dáhta? – Vad är det här?
Sophia Rehnfjell läser sedan för oss ur sin bok Gájouh muv! Gïjrra Almien jah Enoken/Rädda mig! Vår hos Almmie och Enok. Den handlar om syskonen Almmie och Enok om våren på fjället med renarna. Tillsammans stannar vi till på de olika uppslagen. Där finns mycket att titta på. Mij leä dáhta? – Vad är det här? Är det en liten björn? Eller en groda? Nej det är en "geärrkie" – järv! Tillsammans med Sophia Rehnfjells text och Inga Wiktoria Påves bilder finns på uppslagen också en liten ordlista med ord på umesamiska.
Knack, knack, knack – vad är det i gïjssan?
När sagan är slut är det dags att undersöka bokpåsen. På framsidan av påsen finns där en bild av en "gïjssa" – kista. Den ser ut som en skattkista. Och där finns ett nyckelhål! "Sagor i Sábmie" står det med stora bokstäver ovanför bilden av gïjssan. Vi knackar på gïjssan och vrider om nyckeln. Nu kan vi se vad som gömmer sig i bokpåsen!
Sagostunden kom till när Vindelns bibliotek fick en förfrågan från förskolorna i Vindelns kommun efter böcker som speglar den samiska kulturen. Tillsammans med kommunens minoritetssamordnare Sara Larsson gjorde biblioteket en kartläggning över vad som kunde rymmas i en sådan bokpåse. Resultatet blev en tygpåse fylld med tio bilderböcker och en tidskrift som på olika sätt gestaltar ett samiskt innehåll.
Illustrationen på påsens framsida är skapad av konstnären Anita Midbjer och kommer från boken Lilli, farfar och norrskenet, skriven av Elin Marakatt och illustrerad av Anita Midbjer. Boken är en av de elva som finns i bokpåsen. På baksidan av påsen finns en text som berättar om Sábmie och hur en gïjssa användes traditionellt.
Ta en titt i listan här nedanför så kan du se de böcker som finns i påsen.