Rubbernecker

Att de dödas kroppar kan ruva på hemligheter blir Patrick Fort tidigt varse.

Patrick Fort har Aspergers. Hans far blir påkörd och dör när han är liten, men ingen berättar om den exakta dödsorsaken. I sina intensiva försök att förstå varför pappan dött blir han besatt av att dissekera smådjur, till sin mammas stora förtvivlan.

Vill förstå pappans död

När Patrick Fort får chansen att plugga anatomi på universitetet i Cardiff hoppas han att han till sist ska kunna förstå pappans död. Under en termin ska han obducera en okänd kropp tillsammans med några kurskamrater.

Studenterna ska försöka hitta de dolda budskap som de döda kropparna bär på. Patricks svårighet att avkoda tillvaron gör att han inte riktigt förstår vad han finner eller vad han ska göra med informationen.

En mörk sanning avtäcks 

Parallellt får vi följa skeendena på en neurologiavdelning i Cardiff där koma-patienter framlever sina dagar i olika tillstånd av medvetenhet. Precis som de döda bär flera av dem på hemligheter som de inte kan meddela sin omgivning.

Rubbernecker berättas ur olika perspektiv vilket bidrar till spänningen. Berättelser och livsöden vävs in i varandra och långsamt framträder en mörk sanning. Historien håller läsaren i ett järngrepp i synnerhet som vi läsare förstår de faror som karaktärerna närmar sig innan de själva gör det. En läsvärd nagelbitare.

Rubbernecker finns på svenska med titeln Betraktaren.

 

Mörk jord

Av: Bauer, Belinda Tipsat av: Anna Sahlén

Prisbelönt psykologisk thriller om 12-åriga Steven som kontaktar sin morbrors mördare i fängelset.