Roten till det onda

Spåren efter en misshandel med dödlig utgång leder rakt in i en nynazistisk organisation.

Nu har deckarförlaget Minotaur översatt en av de tidigaste böckerna om överkommissarie Alan Banks. Roten till det onda handlar om det som hände innan En ovanligt torr sommar.

Mordoffer med nynazistiska kopplingar 

En regnig kväll i Eastvale, Yorkshire, påträffas en ung man brutalt ihjälsparkad i en mörk, avsides gränd. Det tycks först röra sig om ett vanligt våldsbrott. Kommissarie Alan Banks och hans kollega Susan Gay får veta att offret, Jason Fox, samma kväll råkat i gräl med några pakistanier. Fallet verkar nästan löst av sig självt och tre misstänkta pakistanska män grips.

När det visar sig att någon genomsökt Jasons lägenhet och rensat hans dator ändras bilden. Jason har varit aktiv rasist och medlem i Albion league, en nynazistisk organisation. Alan Banks bestämmer sig för att släppa pakistanierna, eftersom det inte finns några direkta bevis mot dem.

Hans chef kräver smidig hantering och snabb lösning. Gripandet av de tre pakistanierna tolkades som en rasistisk handling och nu beordras Alan Banks att istället sköta sitt jobb från skrivbordet och låta kollegorna ta hand om arbetet på fältet.

Mycket spännande läsning

Banks är frustrerad över avstängningen, och när fler obehagliga fakta om mordoffret uppdagas kan han inte låta bli att ta saken i egna händer. Spåret leder rakt in i den nynazistiska organisation som Jason Fox var engagerad i, och ju närmare sanningen Banks kommer, desto mer skrämmande blir bilden av dess världsomspännande nätverk och makt.

Mycket spännande läsning!

 

En ovanligt torr sommar

Av: Robinson, Peter Tipsat av: Astrid Jonsson

För fyrtio år sedan lades den engelska byn Hobb's End under vatten. En ovanligt torr sommar leder emellertid till att de bräckliga huskropparna träder i dagen - och med dem ett kvinnoskelett.

Bokserier att sträckläsa

Skrivet av: Randi Ström

Följetonger i bokform hör till det bästa Randi Ström vet. Här berättar hon om några av sina favoriter.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Christina Landström den 3 maj 2012