Boktips 8 mars

För att uppmärksamma internationella kvinnodagen kommer en lista på nya, nyutgivna eller äldre böcker som förtjänar att läsas årets alla dagar.

Illustration: NotionPic/Bigstock

Våra texter

  1. Suad Ali vill utmana sina läsares sanningar

    Skrivet av: Klara Ferneman

    Med sin debutroman Dina händer var fulla av liv ger författaren Suad Ali en motbild till den traditionella bilden av en kvinna på flykt. Klara Ferneman på Ersbodabiblioteket har pratat med henne.

  2. Agatha Christie 130 år

    Skrivet av: Anna Sahlén

    2020 är det 130 år sedan Agatha Miller föddes. Genom sina pusseldeckare skulle hon komma att bli världens mest sålda kvinnliga författare.

  3. Elin Anna Labba fick språket tillbaka

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Journalisten och författaren Elin Anna Labba säger att arbetet med boken "Herrarna satte oss hit" förändrade henne. Inte minst gav den henne samiskan tillbaka.

  4. Joan Didion (1934-2021)

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Journalisten och författaren Joan Didion avled i New York den 23 december. Hennes reportage och essäer var banbrytande och hennes sätt att skriva gjorde henne till ett stort namn inom den amerikanska litteraturen.

  5. Bodil Malmsten lämnar en saknad

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Den 5 februari 2016 tystnade en klar och omtyckt röst. Bodil Malmsten lyckades i sitt författarskap vara både en förebild och väldigt mänsklig. I språk och känslouttryck uppnådde hon nästan alltid perfekt balans, tycker Minabiblioteks Anna Sahlén.

  6. Alma Thörn fann berättelsen i mormors källare

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Releasen för Alma Thörns debutbok var planerad att ske lagom till 2020 års upplaga av Littfest. Så kom corona-viruset och ändrade allas planer. Men Alltid hejdå finns nu ute i världen, en träffande skildring av växelvist boende berättad ur ett barns perspektiv.

  7. Amalie Skram – en tidig psykiatridebattör

    Skrivet av: Maud Sandström

    Den norska författaren Amalie Skram kämpade hela livet för sin mentala hälsa, mot omgivningens fördomar och mot elakt skvaller. Flera av hennes romaner är till stor del självbiografiska och blev viktiga inlägg i Danmarks livliga debatt om sinnessjukhus.

  8. Nordisk kvinnolitteraturhistoria

    Skrivet av: Anna Sahlén

    En webbplats som lyfter fram nordiska författare som under många år varit osynliga i litteraturhistorien.

  9. Elisa Rossholm – bilder och blyerts

    Skrivet av: Anna Sahlén

    I collage och blyerts, där orden får stå tillbaka för bilden, har Elisa Rossholm gjort bildberättelser som levandegör drabbande livsöden.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 4 mars 2022