Rollspel för barn

Drömmer du om att gå på äventyr i magiska världar? Då är rollspel något för dig.

Tecknad bild med ett stort, brunt träd i mitten. Runt om finns gräs, blommor och kristaller i olika färger. Bakgrunden är lite suddig och ljus strilar in mellan bladen på andra träd runt omkring. Bild: Next Mars Media, Bigstock
Rollspel är en blandning av lek och spel. I rollspel berättar du äventyr tillsammans med dina kompisar. Ni behöver bara regler, papper och penna, tärningar och fantasi.

En person är spelledare och berättar vad som händer. Det är ofta bra om spelledaren är ett äldre barn eller en vuxen. De andra spelarna hittar på varsin rollperson som de låtsas vara.

Att spela en rollperson

Som spelare bestämmer du vad din rollperson gör. Kanske hittar du en låst skattkista du vill öppna, eller möter ett elakt troll du vill slåss mot. För att veta om du lyckas slår du tärningar. Det kan vara jättespännande! Ofta finns det många olika sätt att lösa ett problem.

Du kan leva dig in i hur det är att vara din rollperson. En riddare, en igelkott, en prinsessa eller kanske en superhjälte. I rollspel kan du prova på att vara precis vem du vill.

Att vara spelledare

En tecknad karta som visar gröna fält, mörkbruna berg, ljusbruna sandområden, mörkgröna skogar, blått hav, isiga områden och floder. Här och där finns byggnader och en båt. Bild: Next Mars Media, Bigstock

När du är spelledare kan du skapa en egen värld. Du berättar en historia som dina kompisar är med i och ni får ett spännande äventyr tillsammans.

Spelledaren berättar hur världen ser ut och vad som händer. Du spelar alla personer och varelser som de andra träffar. Du håller koll på reglerna och bestämmer hur svåra olika uppgifter är. Till hjälp har du en regelbok.

Du kan hitta på egna äventyr men det finns också färdiga äventyr att spela. Viktigast är att alltid kolla vad de andra spelarna vill göra.

Rollspel på biblioteken

På biblioteken finns flera olika rollspel som passar för barn och nybörjare. De har enkla regler och innehåller inte så mycket våld och hemskheter som en del rollspel för vuxna.

Om du vill ha fler färdiga äventyr att spela kan du titta i speltidningen Fenix. Den finns att låna på biblioteken. Fenix har ofta hela äventyr eller idéer till äventyr för alla rollspel jag tipsar om här.

Puffbild: Bienvenue/Bigstock

Rollspel för dig som är barn

 1. Tassar & morrhår: ett rollspel

  Av: Lindström, Nils-Erik Tipsat av: Marie Östling

  Pröva hur det är att vara ett litet djur. Låtsas att du är en mus, en groda eller en igelkott. I rollspelet Tassar och morrhår kan du vara med om vilken sorts äventyr du vill.

 2. Sagospelet Äventyr

  Av: Lehto, Daniel Tipsat av: Marie Östling

  Jaga drakar, hitta en skatt eller rädda en bortrövad prins. I fantasy-världen Masona kan du vara vem du vill. Ta med dina vänner på en fantastisk resa.

 3. Ensamma Vargen

  Av: Dever, Joe Tipsat av: Marie Östling

  Du är en Kai-riddare. Ditt öde är att beskydda Sommerlund mot hotet från Mörkerlanden.

Låna Fenix

 1. Fenix

  Undertitel: www.speltidningen.se
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Tidskrift

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Marie Östling den 18 maj 2020