Roger och Rebecka

Vardagen fortsätter på ett annorlunda sätt för Vajlett och Rut när Ruts son flyttar in. En härlig berättelse om gemenskap och utsatthet i en västerbottnisk by.

Vajlett har äntligen fått en lärarkollega i magister Josef Forsberg. Den glädjen smolkas dock av att magistern är obekvämt närgången och ibland rentav fräck. Den pågår också en del smygande och smusslande i hans lägenhet ovanpå skolsalen, märker Vajlett när hon ibland är tidig till skolan.

Döljer sin kärlek

Relationen med Rut har blivit ansträngd då Ruts son Roger har kommit för att bo hos dem. Det onämnbara måste hållas hemligt och känslor måste tryckas undan. Det är plågsamt för Vajlett och hon börjar fundera på om hon inte borde flytta ifrån Rut och kanske även från Granträskåsen.

Innerligt om stora frågor

Jag tycker jättemycket om den här boken. Det är skrivet med så mycket kärlek till de här människorna i den västerbottniska lilla byn på 50-talet. Även om jag inte gillar det alla människor i byn gör, så tycker jag ändå om dem på något konstigt sätt. Det är underbart varmt och härligt, samtidigt som det handlar om stora spörsmål om kärlek, längtan, gemenskap, utsatthet och medmänsklighet.

Roger och Rebecka är en fortsättning på boken Vajlett och Rut som kom 2018. 

Fler boktips

 1. Vajlett och Rut

  Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Anna Holmström

  Karin Alfredssons roman utspelar sig under 1949 och 1950 i Västerbottens inland och kretsar kring den nya lärarinnan Vajlett och hennes möte med byn och sedermera kärleken.

 2. Kvinnorna på 10:e våningen

  Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Birgit Lindgren

  "Allt som är viktigt är sant" säger författaren Karin Alfredsson. Allt i boken känns viktigt och efter att ha läst den så hoppas jag nästan att allt inte ska vara sant.

 3. Den sjätte gudinnan

  Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Gith Kvarnström

  En ljudbok bra inläst av Katarina Ewerlöf. Karin Alfredsson fortsätter i sin nya bok att beskriva kvinnors utsatta situation i världen.

 4. Klockan 21:37

  Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Maja Samuelsson

  Tredje boken om barnmorskan Ellen Elg som brinner för att hjälpa världens kvinnor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 18 oktober 2021