Rockstjärnan Gud glömde

Europe tog Kee Marcello från Umeå till utsålda arenor och ett spektakulärt liv som rockstjärna.

Sverige är inte så värst bortskämt med rockbiografier om inhemska stjärnor. Det finns kanske inte så många svenska musiker som levt rockstjärnelivet fullt ut. En som tycks gjort det är Umeåsonen Kjell Löfbom, sedemera Kee Marcello

Tillsammans med musikjournalisten Stefan Johansson har han berättat sitt livs historia fram till dagens datum i Rockstjärnan Gud glömde.

Färgstarkt innehåll

Det är en skildring i klass med The Dirt, biografin om Mötley Crüe, som fick mycket uppmärksamhet tack vare sitt färgstarka innehåll. Kee Marcellos bok är underhållande läsning, delvis av samma orsaker.  

Läsaren får följa med hela vägen från en trygg barndom i Umeå med mamma, syster, en politiskt engagerad pappa och en kusin som är som en bror. Via den första kontakten med musiken vidare till en slitsam tillvaro i Stockholm som innehåller brödjobb och dålig kosthållning, sparsamt med sömn men desto mer alkohol och gitarrövning.

Det hårda livet ger resultat. Precis när Kee Marcello är på randen att slå igenom med sitt band Easy Action får han ett telefonsamtal. Vill han bli den nye gitarristen i Europe? Sen drar karusellen igång. Utsålda arenor, möten med rocklegender, succéspelningar, skivförsäljning, svekfulla managers, pengar som försvinner, ett överflöd av alkohol, droger och kvinnliga groupies.

Återvänder till Umeå

Det finns en baksida förstås, tillvaron går hårt åt Kee Marcello. Det är i mångt och mycket en destruktiv tillvaro han för, även om han får leva sin dröm. Men när Europe slutar spela ihop blir livet grått. Kvar finns bara de dåliga vanorna och en massa skulder. Men det kommer att tändas ett ljus i tillvaron när Kee Marcello av en slump möter kärleken.

Det är som sagt en spektakulär tillvaro som skildras. Vissa scener läses med skräckblandad förtjusning, andra väcker skratt och medkänsla. Extra roligt blir det att läsa boken för den som har en relation till Umeå eftersom berättelsen genomgående knyter an till uppväxtstaden.

Kee Marcello på Umeåbesök

Skrivet av: Anna Sahlén

Kee Marcello blev världsberömd som gitarrist i Europe. Rotad i en politiskt engagerad familj, med studiecirkellpengar i ryggen och en rockstjärnedröm i sikte började vägen till framgångarna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 29 februari 2012