Robotrevolutionen

Robotarna revolterar inte, men fler och fler av våra jobb ersätts av dem

Är lastbilschaufför ett utrotningshotat yrke? Självkörande bilar finns redan på marknaden så jag förstår att lastbilschaufförerna oroar sig över att bli arbetslösa.

Välfärd, demokrati och ekonomi påverkas

Vilka är då yrkena som inte kommer att kunna datoriseras i framtiden? Stefan Fölster, nationalekonom, kom 2014 ut med en rapport som menade att mer än hälften av alla jobb som finns i Sverige kan automatiseras inom ett par decennier. Det som tidigare lät som science fiction har än en gång blivit verklighet och det kommande teknikskiftet kommer inte bara att påverka våra yrkesliv. Vår välfärd, demokrati och ekonomi kommer att vara tvungen att anpassa sig till den nya tiden. 

Varnar för växande klyftor 

Den som är bekant med science fiction-genren är kanske heller inte helt obekant med en teknokratisk optimism, kontra en teknikfientlig pessimism. Stefan Fölsters bok är däremot inte skönlitteratur utan ett seriöst inlägg i debatten, där både positiva och negativa aspekter av automatiseringen tas upp. Det är en nära framtid där både vårt förhållande till sociala medier och den nya tekniken tas upp. En varning utfärdas för de växande klyftor som kan uppstå när de komplexa jobben blir mer välbetalda och de jobben som blir kvar försvinner eller blir väldigt lågbetalda.

En viktig bok och något som vi som samhälle kommer att vara tvungna att förhålla oss till.

  1. Ancillary justice

    Av: Leckie, Ann Tipsat av: David Jansson, Umeå förening för science fiction

    Ancillary justice skulle kanske främst kunna beskrivas som en rymdopera, eller kanske ett mysterium, eller en komplicerad kärlekshistoria med en artificiell intelligens i huvudrollen. Eller varför inte allt på en gång, för tråkigt blir det aldrig.

  2. Her

    Tipsat av: Anna Sahlén

    Stillsamt drama om en annorlunda kärleksrelation.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 19 april 2017