Ritta skriver om verkliga brott

Hennes deckare handlar om allvarliga ämnen, om brott som unga blir utsatta för i verkliga livet. Våren 2016 besökte författaren Ritta Jacobsson Hagaskolan i Umeå. Minabibliotek var med på ett klassbesök.

Ritta Jacobssons böcker handlar om ungdomar som blir utsatta för brott. Ibland är det också ungdomar som begår brotten. Hennes berättelser är realistiska och inspirerade av verkliga händelser. Ofta väcks idén till en ny bok av att hon läser eller hör talas om något som gör henne upprörd.

Han kallar sig Esmeralda bygger till exempel på något en tjej visade för mig i sin mobil efter ett klassbesök. Jag bestämde mig då för att skriva om hur illa ungdomar kan göra varandra på nätet.

Viktiga ämnen

Ritta Jacobsson på klassbesök på Hagaskolan
I boken blir tonårstjejen Selena filmad av sin kille i en väldigt känslig situation. När hon gör slut lägger han ut filmen på nätet, mot hennes vilja. Filmen får massvis med vidriga, elaka kommentarer och Selena blir hotad och kränkt både på nätet och ansikte mot ansikte.

Huvudtemat i boken är också hämtat från verkliga händelser. Det handlar om grooming, om en vuxen man som låtsas vara en tonårstjej för att lura unga tjejer att träffa honom.

Ritta Jacobsson gillar verkligen att skriva ungdomsböcker, om ämnen hon tycker är viktiga att uppmärksamma.

– Jag väver också in fakta i berättelserna, som råd från en vuxen till en tonåring som läser boken. Till exempel i Esmeralda-boken, där får Selenas mamma tala om för henne vad man kan göra om man blir kränkt på nätet.

Författare på heltid

Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson
Ritta Jacobsson är född och uppvuxen i Finland. Till Sverige kom hon för kärleks skull, och blev kvar.

– Jag har alltid velat bli författare, redan som barn. Men istället jobbade jag många år med helt andra saker, med juridiska och sociala frågor.

Första boken kom 1994 och hette Med Fia i fjällen. Sedan dess är Ritta Jacobsson författare på heltid. Hennes första ungdomsdeckare publicerades 2006, Afrodite och döden.

– Min egen favorit är Eviga glömskans allé, den är väldigt personlig och bygger bland annat på erfarenheter från när min mamma blev dement och succesivt allt sämre, innan hon dog.

Välplanerade böcker

Ritta Jacobsson på Hagaskolan i maj 2016
– För att jag ska skriva en ny bok måste jag fängslas och fångas av en historia. Sedan lägger jag upp berättelsen enligt en fast modell som jag alltid använder.

Böckerna inleds alltid med en dramatisk och skrämmande händelse. Det är för att dra in läsaren i historien, men också som en varning om vad huvudpersonen kommer att råka ut för. Den som tycker att boken verkar för otäck kan välja att läsa något annat.

– Miljöer är viktiga. Ofta använder jag Tumba utanför Stockholm eftersom jag känner till det så väl. Ibland går jag på husvisningar för att hitta rätt miljö och kunna beskriva utsikt, ljud och omgivning på ett trovärdigt sätt. Selenas hem skapade jag på det sättet.

Ritta Jacobsson lägger gärna in villospår i sina deckare. Villospår som läsaren ska kunna lista ut, men som inte är avgörande för helheten. För att skapa spänning utsätter hon också huvudpersonen för faror innan det till slut är dags för upplösningen.

– Slutet ska vara trovärdigt, det kräver mycket eftertanke.

Text och foto: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se

1. Max - ute i kylan