Revoltens makt över Seattle

Från grunge till skäggrock. Musikscenen i Seattle har haft ett stort inflytande. Och det tycks som att musiken från den amerikanska staden präglas av att vara en motreaktion.

Seattles silhuett
Under 1990-talet blev Seattle känd som staden där musikstilen grunge föddes. Och med band som Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden och Alice in Chains undgick den knappast någon. Efter grungens stora genombrott fick staden Seattle, på gott och på ont, länge leva med att förknippas med just den musikstilen.
 
Men idag, ungefär 15 år efter Nirvanasångaren Kurt Cobains självmord (5 april 1994), är det helt andra tongångar som dominerar musikscenen i Seattle.
 

Den smutsiga grungen

Med sina skitiga gitarrljud, slitna kläder (och flanellskjortor), skitiga hår och ångestladdade texter banade ovan nämnda band väg för en uppsjö nya band och modedesigners. Deras genomslag innebar upptakten på den grungevåg som än idag skvalpar omkring i både musik- och modevärlden. Passande nog kommer ordet grunge ursprungligen från ordet grungy, som är ett annat ord för dirty eller filthy, på svenska just smutsig eller skitig.
 
Om man vill (och jag vill) så går det att dra paralleller mellan en tonårings revolt mot de vuxnas värld och det som hänt med musikscenen i Seattle genom åren. Många menar att grungen uppstod som en punkliknande reaktion mot den machoindränkta hårdrock som regerade på 1980-talets topplistor (Mötley Crüe, Guns n'Roses, Poison och så vidare).
 
Ett bevis för denna revolt är de satiriska sångtexter som många av grungebanden skrev om den machoattityd som präglade dessa hårdrocksband, exempelvis Soundgardens Big Dumb Sex.

2000-talets tongångar

Grungen slog som sagt igenom på bred front och det med en sådan kraft att Seattle som musikstad under lång tid fick finna sig i, mer eller mindre mot sin vilja, att associeras med sin "avkomma". Det dröjde ända till en bit in i 2000-talet innan man började kunna höra tongångar från Seattle som visade på att grungen så sakteliga började sköljas bort och ersattas av något helt annat.
 
I en intervju i Musikbyrån med Mark Arm, sångare i grungebandet Mudhoney, säger han så här angående sin syn på vad som hänt med musikscenen i Seattle de senaste åren:
 
Fleet Foxes sångare
Jag läste en intervju där Robin, sångaren i Fleet Foxes, sa att de sökte efter rötterna i föräldrarnas musiksamling. Jag som vuxit upp med punken… det sista man skulle göra var att gilla föräldrarnas kassa musiksmak. Jag begriper mig inte på den här generationen – det är nåt positivt! Alla generationer ska komma med något eget, även om det är föräldrarnas.
 
Fleet Foxes är ett av de band som leder den nya musikvåg som idag kommer från Seattle och om jag förstår Mark Arm rätt så består deras revolt inte alls av det man traditionellt revolterar emot, utan snarare tvärtom. En slags revolt mot revolten alltså.
 

Det nya Seattlesoundet

Ibland har grungen även kallats Seattlesoundet och de nya tongångar som idag dominerar musikscenen i Seattle brukar därför benämnas som det nya Seattlesoundet. I vissa fall talas det även om "skäggrock", något som kommer av att många av medlemmarna i de band som representerar det nya Seattlesoundet har skägg.
 
Detta nya sound har bytt ut grungens skitiga ångest och punkiga attityd mot (speciellt i Fleet Foxes) ett mer nedtonat hymnliknande barockt sound med banjos, mandoliner och fantastiska sångstämmor. Fler exempel på band som anses tillhöra denna nya musikvåg från Seattle är: Band of Horses, Grand Archives och Tiny Vipers.
 
Har då denna nya musikvåg något kvar som påminner om grungen? Ja det skulle väl i så fall vara kläderna (framförallt flanellskjortorna är kvar) och sammanhållningen banden emellan, en bandsammanhållning som nog har mycket att göra med att Seattle ändå är en relativt liten stad, så det blir lite av en ”alla känner alla-fenomenet”.

"Vi kan börja om från början"

Matt Brooke, sångare i bandet Grand Archives (som även var med och startade Band of Horses), njuter av det nya musiklivet i Seattle och i en intervju i Musikbyrån sammanfattar han:
 
Vi hade musiktorka ett tag. Spelade man inte grunge, fanns man inte. Nu har vi äntligen kommit till en punkt där grungen tillhör det förflutna. Vi kan vara som andra städer och ha en bredd. Vi kan börja om från början och skapa en ny musikscen.
 
Därmed verkar alltså den musikaliska revolten vara fullbordad och det återstår bara att se var den ämnar ta vägen nästa gång det bär av.

Text: Johan Sundlöf, Ålidhemsbiblioteket
Foto: photos.com, christoph! @ flickr.com

Skivtips grunge
:
-------------------
Pearl Jam – Vitalogy
Alice in Chains – Dirt
Dinosaur JR – You’re Living All Over Me
 
Skivtips det nya Seattlesoundet:
--------------------------------------
Fleet Foxes – Fleet Foxes
Grand Archives – Grand Archives
Tiny Vipers – Hands Across the Void

Lyssna på det gamla och det nya Seattlesoundet på Spotify.


 

  1. Dirt

    Av: Alice in Chains
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 1991
    Klassifikation: Hårdrock
    Finns som: Musik, CD/LP
  2. Fleet Foxes

    Av: Fleet Foxes
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: 70-talets rock och framåt
    Finns som: Musik, CD/LP
  3. Ten

    Av: Pearl Jam
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 1992
    Klassifikation: Hårdrock
    Finns som: Musik, CD/LP
  4. Farm

    Av: Dinosaur Jr
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: 70-talets rock och framåt
    Finns som: Musik, CD/LP

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Johan Sundlöf den 31 december 2009