Resa genom ensamheten

Med sköna beskrivningar där platser, människor, musik och mat får mycket utrymme berättar Plura Jonsson om sitt liv.

Resa genom ensamheten är en självbiografi med Plura Jonsson som huvudperson men också historien om hur Eldkvarn bildades. I boken varvas korta och långa texter med bilder som tillsammans bildar ett porträtt av författaren.

En del material är äldre texter, andra är nyskrivna. Vissa partier kommer från "Svart blogg", en tillfällig blogg som användes inför att albumet med samma namn skulle släppas.

Känsla för detaljer

Historien är inte kronologisk eller ens logisk men det finns en röd tråd och berättelsen är ändå lätt att följa. Den förs hela tiden framåt. Från barndomshemmet i Norrköping via ströjobb, de första inspelningarna och skivkontrakt. Plura Jonsson berättar vidare om intensiva turnéer och välbehövliga viloperioder avskärmad från allt ute på någon ö.
 
Utmärkande för hans texter är att människor han mött beskrivs på ett levande sätt, orden visar hur de är som personer. Det handlar mycket om relationer och svek men också om att minnas och förlåta. 

Lika noggrant som människorna beskrivs också maten. Var enda ingrediens redovisas oavsett om det är nyfångad fisk på Koster eller matresor i Italien.

Rockstjärnelyrik om vardagen

Resa genom ensamheten är en berättelse om man och ett rockband. Språket och stilen känns igen från Eldkvarns texter. Är du ett fan av Eldkvarn kommer du med största sannolikhet tycka om boken.

För den som inte lyssnat in sig på deras musik finns ändå skäl att läsa boken och ta del av riktigt bra vardagslyrik. På något sätt lyckas Plura Jonsson med att övertyga mig att ett framgångsrikt rockband som Eldkvarn är helt vanliga människor.

Plura Jonsson är framförallt känd som Eldkvarns frontperson men har gett ut ett antal kokböcker och har även ett eget matlagningsprogram på TV.

Boken om mig själv

Av: Grytt, Kajsa Tipsat av: Anna Sahlén

Ett personligt tidsdokument skrivet av en medlem i punkgruppen Tant Strul.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Michelle Stensson Larsson den 12 juni 2012