Res jorden runt på 80 maträtter

Förhoppningsvis får vi i framtiden resa och göra sådant som att äta till Lynyrd Skynyrd-allsång på Leon Wilkeson's steakhouse i Florida. Maud Sandström delar med sig av sina mest smakrika resminnen.

Gröna oliver på kvist Foto: ulleo/Pixabay
Aldrig under min livstid har det varit så svårt att resa som nu. Behovet känns stort och ändå inte, för det är ingen stor uppoffring att stanna hemma och det är lika för alla. Hemma känns det tryggt och jag har alla möjligheter att laga den mat jag är sugen på.

Redan här vill tillägga att jag inte är någon mästerkock som tar ut svängarna i köket. Ska jag testa något nytt är det enkla och tydliga recept som gäller, men nu har jag turen att jobba på Umeå stadsbibliotek där utbudet av kokböcker är enormt. Underavdelningen "Världens mat" består av 150 titlar med recept och fina bilder från hela världen. Där finns det alla möjligheter att starta sin kulinariska resa jorden runt, men hemma då förstås.

Under corona-året 2020 utkom Always hungry av årets Sveriges mästerkockvinnare, Sofia Henriksson. Hon har rest i över 50 länder och förundrats över hur människor samlas kring mat. I boken bjuder hon med sina läsare på en matresa genom fyra världsdelar och 21 länder i 40 smakrika recept. Hon uppmanar oss att pröva nya spännande rätter, upptäcka världen och lära känna nya matkulturer hemma i köket. Precis som jag vill göra.

Jag har alltid varit nostalgiskt lagd. Därför känner jag en längtan till platser jag redan besökt och vill återuppleva maträtter jag fått smak för. USA är för mig för evigt förknippat med god mat i onödigt stora portioner. Matkulturen har utvecklats ur det ursprungsamerikanska köket, via de europeiska kolonisatörerna till en explosion av senare etniska influenser. Invandrade italienare, mexikaner och kineser har i mycket hög grad påverkat dagens amerikanska matkultur. Pizza, pasta, tacos, burritos och kinamat är lika vanligt som hamburgare och friterad kyckling på längden och tvären. Oj, vad jag har ätit mycket gott på de bilresor vi har gjort i det stora landet i väster.

Liten vitmålad restaurang med röd dörr Steakhouse i Florida. Foto: SusanVineyard/Bigstock

Så hur skapar jag den amerikanska atmosfären i mitt svenska kök? Under sommarhalvåret är givetvis grillning ett måste. Frederik Zäll har inte bara amerikansksmakande recept på grillat utan även en mängd tillbehör som minner om USA i sin BBQ : amerikansk barbecue, öl och bourbon. Detta är en genomarbetad kokbok som är trogen "The American way", men har försvenskats eftersom våra styckningsdetaljer i viss mån skiljer sig från de amerikanska.

Den godaste grillade köttbit jag någonsin ätit var på Neon Leon's Zydeko Steakhouse i Homosassa, Florida. Det ligger mitt ute i skogen och den ursprungliga ägaren, Leon Wilkeson var basist i Lynyrd Skynyrd. Väggarna var täckta med allt från gitarrer och guldskivor till affischer och biljetter och stämningen var minst sagt på topp. När vi var där hade brorsonen tagit över och med gitarr på magen delade han ut listor med 1500 (!) olika allsångslåtar och hemgjorda rytminstrument. Maten var lika perfekt som atmosfären för mig som gillar musik. I Frederik Zälls bok finns en låtlista med "Smoking Hot BBQ Top 25" och det är ju ett jättebra grilltips att sätta ihop en spellista som förhöjer både maten och matlagningen. Min lista skulle börja och sluta med en Beach Boys-låt. Du har säkert andra amerikanska musikfavoriter.

Lena Söderström har mixat Hamburgare och Texmex i boken med samma namn. En riktigt god hemlagad burgare ligger långt ifrån snabbmatskedjornas utbud. Här finns också recept på hemgjorda hamburgerbröd, som ju kräver en särskild insats, men som ger det där lilla extra. Att kombinera recepten i boken med Texmex är ett smart drag, eftersom det blivit en fast punkt i det svenska fredagsmyset. Kärleken till den mexikanska matkulturen har varit en uppåtgående trend i USA sen den första Taco Bell-restaurangen öppnade 1962. Där är också den mexikanska maten mer variationsrik än hos oss, vilket Felipe Fuentes Cruz och Ben Fordham vill ändra på. I deras fina bok Tacos! finns det förutom recept på mat och fantastiska bilder även smarriga mexikanska efterrätter. Det gör det även i Malin Erikssons Taco Mexican Style som är så färgsprakande och läcker att jag faktiskt sugen blir sugen på en tur till Mexiko. Om inte annat, så vid spisen.

Grekland i allmänhet, och Kreta i synnerhet, ligger mig varmt om hjärtat. Där har jag, främst genom att en av mina brorsöner bor där, lärt mig att älska många maträtter men undvika turist-souvlakin. Ni vet det där torra kött- eller kycklingspettet som serveras med både ris och trött pommes, och som ursäktas av en stor klick tzatsiki.

Det finns ju så mycket annat gott. I favoritstället Chania finns det många små familjeägda restauranger av hög kvalitet. Den som vågar lämna huvudgatan, eller som vår familj har en kunnig guide, kan slå sig ner och beställa in många små, ofta vegetariska rätter, och njuta en hel kväll. Till mina egna favoriter hör saganaki, som är ett samlingsnamn för rätter som steks i liten stekpanna. Jag älskar verkligen ostvarianterna. Även pastitsio, grekernas motsvarighet till lasagne, kaneldoftande moussaka eller en stifado som fått småputtra länge, länge, är också favoriter. En grekisk sallad hör alltid till förstås.

Recepten på dessa rätter och många fler finns i Jill och Marias taverna av Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren. De beskriver den kravlösa och befriande känsla som finns kring maten på Kreta, där måltiderna verkligen är ett sätt att varva ner. Deras kärleksförklaring till Greklands största ö är läsvärd, inte bara för recepten. Maro och Frixos Papadopoulos gör Vår makresa genom Cypern och Grekland , en lite längre resa, i sin bok med samma namn. Här får vi äta oss runt det grekiska fastlandet, men även göra avstickare till många öar. Inte alla förstås, eftersom det finns cirka 1400 öar, varav 227 är bebodda, men kanske de allra godaste?

Gran Canaria är det resmål jag besökt flest gånger. Det är enkelt att ta sig dit med direktflyg, vädret är pålitligt och det finns något för alla. I likhet med USA har de inhemska restaurangerna fått sällskap av hamburgerhak och gigantiska kinarestauranger som erbjuder rikliga bufféer för en liten slant. "Ät tills du spricker för en hundring" tycks locka en hel del turister.

Men så finns det även små pärlor, gärna en bit ifrån turiststråken. Att hyra bil är billigt och att ta sikte på små orter med inhemsk befolkning innebär en möjlighet att få äta något extra gott och äkta spanskt eller kanariskt.  En sådan upplevelse var jag med om på senaste resan, inte långt från Gran Canarias flygplats. Husen i byn stod byggda ända ut i havet, gränderna var trånga och det fanns bara en taverna med förvånande få turister men mycket ortsbefolkning. Maten smakade gudomligt, säkert en del av en genuin upplevelse som startade hos byns original, tillika uppfinnare, som bjöd på en åktur i en ombyggd fåtölj.

Det kanske är så vi måste göra i coronatider? Sätta hjul på möblerna, skratta åt det lilla och avsluta med något riktigt gott, som en tapasmiddag. Spanjorerna lär vara mästare på att småäta och ordet tapas kommer från spanskans "tapar"; att täcka. Förmodligen kommer det från seden att täcka sin dryck i glaset med skivor av ost, bröd eller kött för att hålla bort flugorna. Det är mysigt och avkopplande att dra ut på måltiden vilket blir naturligt med tapas, men helst utan flugor förstås. Det är också ett smart sätt att få testa många olika smaker vid samma måltid.

Det finns en del böcker med tapasrecept, men faktum är att alla böcker på hyllan Världens mat innehåller små- eller förrätter och även brödrecept av olika slag som passar. Ur Älskade medelhavsmat av Caroline Hofberg kan du välja ut sex-sju rätter som ser lockande ut. I Tapas på svenska av Helena Neraal är ingredienserna lättfunna i butik och skafferi och det finns färdiga menyförslag om fantasin tryter. Själv är jag förtjust i smårätter av potatis, tillagade mer eller mindre osvenskt, vilket är lätt att hitta recept på.

Blir du sugen på att resa jorden runt vid spisen? Oavsett om du redan varit, vill resa till eller inte tänker sätta din fot i ett land, finns det möjlighet att välja maträtter från jordens alla hörn. För oavsett om vi kan resa eller inte, så måste vi ju äta. Jag har valt ut några guldkorn här, men det finns mycket mer att välja på. Låna, laga mat och res på hemmaplan. Livet blir inte godare än vi gör det.

 

Låna kokböckerna (och några fler)

 1. Always hungry

  Undertitel: vinnare av Sveriges mästerkock 2020
  Av: Henriksson, Sofia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 2. Balkan

  Undertitel: mat, människor och minnen
  Av: Radomir, Jovan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Cooking, New England
  Finns som: Bok
 3. BBQ

  Undertitel: amerikansk barbecue, öl och bourbon
  Av: Zäll, Frederik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 4. Blå berg, grön mat, orange vin

  Undertitel: recept och berättelser från Georgien
  Av: Lundqvist, Anastasia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 5. Den stora risottoresan

  Av: Botlero, Patrick Risotto
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 6. Hamburgare och texmex

  Av: Söderström, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Smörgåsar och liknande rätter
  Finns som: Bok
 7. Japansk mat på svenska

  Av: Takemura, Moé
  Språk:
  Svenska Japanska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 8. Jill & Marias Taverna

  Undertitel: medelhavsmaten från vårt Kreta
  Av: Johnson, Jill
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 9. Kerr Jollof

  Undertitel: västafrikansk mat på svenska
  Av: Jones, Isatou
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 10. Kinamat varje dag

  Av: Cramby, Jonas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 11. Medelhavsmat i solen

  Av: Töringe, Sanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 12. Smaker från Vietnam

  Undertitel: en familjehemlighet
  Av: Thúy, Kim
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 13. Taco mexican style

  Undertitel: tacos på riktigt - alla recept du behöver
  Av: Eriksson, Malin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Mexican cooking
  Finns som: Bok
 14. Super tasty thai!

  Undertitel: och andra favoritrecept
  Av: Chaiyasaeng, Wichudaporn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 15. Tacos!

  Undertitel: äkta mexikanska recept
  Av: Fordham, Ben
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 16. Tapas på svenska

  Av: Neraal, Helena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 17. Veckans matsedel

  Undertitel: middagsrecept från olika delar av världen
  Av: Mourtada, Zeina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 18. Älskade medelhavsmat

  Undertitel: cibi condimentum est fames
  Av: Hofberg, Caroline
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Cooking, Mediterranean region
  Finns som: Bok

Fler kokböcker som e-böcker

 1. Too good to waste

  Undertitel: en cirkulär smakresa med recept från Karibien till Sverige
  Av: Sjögren, Emmanuella
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2023
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: E-bok
 2. Haja havre

  Av: Lindblom, Emma
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2023
  Klassifikation: Dietik
  Finns som: E-bok
 3. Gottigheter

  Undertitel: en kokbok
  Av: Eriksson, Jennifer
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2023
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: E-bok
 4. Sagan om saffran

  Av: Carlson, Gunnel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: E-bok
 5. Viktminskning med LCHF

  Undertitel: Den nya hållbara modellen
  Av: Falkman Fredrikson, Åse
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: E-bok
 6. Nudlar

  Av: Walldén, Jennie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: E-bok
 7. Bullar, bröd & brunch

  Av: Hamid, Camilla
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: E-bok
 8. Happy food

  Undertitel: samlade recept & råd
  Av: Ekstedt, Niklas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: E-bok
 9. Ät färg spring berg

  Undertitel: vego, naturligt, näringsrikt
  Av: Kott Helander, Lina -el
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Vegetarisk mat
  Finns som: E-bok
 10. Efterrätter

  Av: Cellton, Olle T
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: E-bok
Visa fler

(Många e-kokböcker finns bara i pdf-format. De går tyvärr inte att läsa i appen Biblio, utan måste öppnas i ett annat program.)

Läs mer

 1. Boktipsare: Maud Sandström

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Maud Sandström är bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek och uppskattar allt från näsblods-deckare till bra stickbeskrivningar. På Minabibliotek tipsar hon ofta om böcker om handarbete och annat hantverk och skriver underhållande artiklar om sådant som intresserar henne.

 2. Japansk mat på svenska

  Tips Av: Takemura, Moé Tipsat av: Anna Sahlén

  Snyggt formgiven kokbok som introducerar det japanska köket.

 3. Africa on my mind

  Tips Av: Samuelsson, Marcus Tipsat av: Aina Gustavsson

  Smaker, recept och intryck från hela kontinenten. Öppna ditt hem för Afrikas ledigare, friare och mer avslappnade livsstil!

 4. Ting som bär våra minnen

  Tips Av: Rajs, Dina Tipsat av: Malin Granberg

  Det finns många berättelser om Förintelsens överlevare men denna bok grep verkligen tag i mig genom sitt grepp att låta saker bära minnena. Den är i sin form med korta stycken också lätt att ta till sig.

 5. Ladda ner e-böcker

  Innehåll

  Du kan ladda ner e-böcker till din mobil, surfplatta eller dator som du sedan kan läsa utan att vara uppkopplad. Så här gör du.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maud Sandström den 27 november 2020