Res jorden runt på 80 maträtter
Förhoppningsvis får vi i framtiden resa och göra sådant som att äta till Lynyrd Skynyrd-allsång på Leon Wilkeson's steakhouse i Florida. Maud Sandström delar med sig av sina mest smakrika resminnen.
Aldrig under min livstid har det varit så svårt att resa som nu. Behovet känns stort och ändå inte, för det är ingen stor uppoffring att stanna hemma och det är lika för alla. Hemma känns det tryggt och jag har alla möjligheter att laga den mat jag är sugen på.
Redan här vill tillägga att jag inte är någon mästerkock som tar ut svängarna i köket. Ska jag testa något nytt är det enkla och tydliga recept som gäller, men nu har jag turen att jobba på Umeå stadsbibliotek där utbudet av kokböcker är enormt. Underavdelningen "Världens mat" består av 150 titlar med recept och fina bilder från hela världen. Där finns det alla möjligheter att starta sin kulinariska resa jorden runt, men hemma då förstås.
Under corona-året 2020 utkom Always hungry av årets Sveriges mästerkockvinnare, Sofia Henriksson. Hon har rest i över 50 länder och förundrats över hur människor samlas kring mat. I boken bjuder hon med sina läsare på en matresa genom fyra världsdelar och 21 länder i 40 smakrika recept. Hon uppmanar oss att pröva nya spännande rätter, upptäcka världen och lära känna nya matkulturer hemma i köket. Precis som jag vill göra.
Jag har alltid varit nostalgiskt lagd. Därför känner jag en längtan till platser jag redan besökt och vill återuppleva maträtter jag fått smak för. USA är för mig för evigt förknippat med god mat i onödigt stora portioner. Matkulturen har utvecklats ur det ursprungsamerikanska köket, via de europeiska kolonisatörerna till en explosion av senare etniska influenser. Invandrade italienare, mexikaner och kineser har i mycket hög grad påverkat dagens amerikanska matkultur. Pizza, pasta, tacos, burritos och kinamat är lika vanligt som hamburgare och friterad kyckling på längden och tvären. Oj, vad jag har ätit mycket gott på de bilresor vi har gjort i det stora landet i väster.
Så hur skapar jag den amerikanska atmosfären i mitt svenska kök? Under sommarhalvåret är givetvis grillning ett måste. Frederik Zäll har inte bara amerikansksmakande recept på grillat utan även en mängd tillbehör som minner om USA i sin BBQ : amerikansk barbecue, öl och bourbon. Detta är en genomarbetad kokbok som är trogen "The American way", men har försvenskats eftersom våra styckningsdetaljer i viss mån skiljer sig från de amerikanska.
Den godaste grillade köttbit jag någonsin ätit var på Neon Leon's Zydeko Steakhouse i Homosassa, Florida. Det ligger mitt ute i skogen och den ursprungliga ägaren, Leon Wilkeson var basist i Lynyrd Skynyrd. Väggarna var täckta med allt från gitarrer och guldskivor till affischer och biljetter och stämningen var minst sagt på topp. När vi var där hade brorsonen tagit över och med gitarr på magen delade han ut listor med 1500 (!) olika allsångslåtar och hemgjorda rytminstrument. Maten var lika perfekt som atmosfären för mig som gillar musik. I Frederik Zälls bok finns en låtlista med "Smoking Hot BBQ Top 25" och det är ju ett jättebra grilltips att sätta ihop en spellista som förhöjer både maten och matlagningen. Min lista skulle börja och sluta med en Beach Boys-låt. Du har säkert andra amerikanska musikfavoriter.
Lena Söderström har mixat Hamburgare och Texmex i boken med samma namn. En riktigt god hemlagad burgare ligger långt ifrån snabbmatskedjornas utbud. Här finns också recept på hemgjorda hamburgerbröd, som ju kräver en särskild insats, men som ger det där lilla extra. Att kombinera recepten i boken med Texmex är ett smart drag, eftersom det blivit en fast punkt i det svenska fredagsmyset. Kärleken till den mexikanska matkulturen har varit en uppåtgående trend i USA sen den första Taco Bell-restaurangen öppnade 1962. Där är också den mexikanska maten mer variationsrik än hos oss, vilket Felipe Fuentes Cruz och Ben Fordham vill ändra på. I deras fina bok Tacos! finns det förutom recept på mat och fantastiska bilder även smarriga mexikanska efterrätter. Det gör det även i Malin Erikssons Taco Mexican Style som är så färgsprakande och läcker att jag faktiskt sugen blir sugen på en tur till Mexiko. Om inte annat, så vid spisen.
Grekland i allmänhet, och Kreta i synnerhet, ligger mig varmt om hjärtat. Där har jag, främst genom att en av mina brorsöner bor där, lärt mig att älska många maträtter men undvika turist-souvlakin. Ni vet det där torra kött- eller kycklingspettet som serveras med både ris och trött pommes, och som ursäktas av en stor klick tzatsiki.
Det finns ju så mycket annat gott. I favoritstället Chania finns det många små familjeägda restauranger av hög kvalitet. Den som vågar lämna huvudgatan, eller som vår familj har en kunnig guide, kan slå sig ner och beställa in många små, ofta vegetariska rätter, och njuta en hel kväll. Till mina egna favoriter hör saganaki, som är ett samlingsnamn för rätter som steks i liten stekpanna. Jag älskar verkligen ostvarianterna. Även pastitsio, grekernas motsvarighet till lasagne, kaneldoftande moussaka eller en stifado som fått småputtra länge, länge, är också favoriter. En grekisk sallad hör alltid till förstås.
Recepten på dessa rätter och många fler finns i Jill och Marias taverna av Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren. De beskriver den kravlösa och befriande känsla som finns kring maten på Kreta, där måltiderna verkligen är ett sätt att varva ner. Deras kärleksförklaring till Greklands största ö är läsvärd, inte bara för recepten. Maro och Frixos Papadopoulos gör Vår makresa genom Cypern och Grekland , en lite längre resa, i sin bok med samma namn. Här får vi äta oss runt det grekiska fastlandet, men även göra avstickare till många öar. Inte alla förstås, eftersom det finns cirka 1400 öar, varav 227 är bebodda, men kanske de allra godaste?
Gran Canaria är det resmål jag besökt flest gånger. Det är enkelt att ta sig dit med direktflyg, vädret är pålitligt och det finns något för alla. I likhet med USA har de inhemska restaurangerna fått sällskap av hamburgerhak och gigantiska kinarestauranger som erbjuder rikliga bufféer för en liten slant. "Ät tills du spricker för en hundring" tycks locka en hel del turister.
Men så finns det även små pärlor, gärna en bit ifrån turiststråken. Att hyra bil är billigt och att ta sikte på små orter med inhemsk befolkning innebär en möjlighet att få äta något extra gott och äkta spanskt eller kanariskt. En sådan upplevelse var jag med om på senaste resan, inte långt från Gran Canarias flygplats. Husen i byn stod byggda ända ut i havet, gränderna var trånga och det fanns bara en taverna med förvånande få turister men mycket ortsbefolkning. Maten smakade gudomligt, säkert en del av en genuin upplevelse som startade hos byns original, tillika uppfinnare, som bjöd på en åktur i en ombyggd fåtölj.
Det kanske är så vi måste göra i coronatider? Sätta hjul på möblerna, skratta åt det lilla och avsluta med något riktigt gott, som en tapasmiddag. Spanjorerna lär vara mästare på att småäta och ordet tapas kommer från spanskans "tapar"; att täcka. Förmodligen kommer det från seden att täcka sin dryck i glaset med skivor av ost, bröd eller kött för att hålla bort flugorna. Det är mysigt och avkopplande att dra ut på måltiden vilket blir naturligt med tapas, men helst utan flugor förstås. Det är också ett smart sätt att få testa många olika smaker vid samma måltid.
Det finns en del böcker med tapasrecept, men faktum är att alla böcker på hyllan Världens mat innehåller små- eller förrätter och även brödrecept av olika slag som passar. Ur Älskade medelhavsmat av Caroline Hofberg kan du välja ut sex-sju rätter som ser lockande ut. I Tapas på svenska av Helena Neraal är ingredienserna lättfunna i butik och skafferi och det finns färdiga menyförslag om fantasin tryter. Själv är jag förtjust i smårätter av potatis, tillagade mer eller mindre osvenskt, vilket är lätt att hitta recept på.
Blir du sugen på att resa jorden runt vid spisen? Oavsett om du redan varit, vill resa till eller inte tänker sätta din fot i ett land, finns det möjlighet att välja maträtter från jordens alla hörn. För oavsett om vi kan resa eller inte, så måste vi ju äta. Jag har valt ut några guldkorn här, men det finns mycket mer att välja på. Låna, laga mat och res på hemmaplan. Livet blir inte godare än vi gör det.
(Många e-kokböcker finns bara i pdf-format. De går tyvärr inte att läsa i appen Biblio, utan måste öppnas i ett annat program.)