Republikens president

Ett samhällskritiskt diktverk som på två språk följer en president och hennes närmaste stab i arbete och privatliv.

Rosanna Fellmans dikter kretsar kring Republikens president - en fiktiv sådan. Presidentens arbete är hektiskt och dagarna följer en minituös planering, ibland ända fram till att sömntabletten tas kl. 02.27 på natten. Presidenten sitter i möten, förbereder sig inför nya möten, pratar tomt prat och funderar mycket på kaffe. Makt och framgång finns på vissa plan, men på det stora hela är Presidenten inte alls som en vanlig president. Hon är bland annat sponsrad av ett chipsföretag. 

En flerspråkig läsupplevelse

Språket växlar mellan svenska och finska, och ett par rader är på ytterligare flera språk. Även om merparten av dikterna är på svenska behöver läsaren kunna finska för att läsa boken i sin helhet och ta del av nyanserna i den. 

Republikens president är en fin läsupplevelse med många undertoner, både språkligt och innehållsmässigt. Tempot är högt, och samhällskritik varvas med mer skruvade inslag om vad som potentiellt skulle kunna hända om vi drar privatiseringen av den offentliga sektorn till sin spets.

Även om boken är skriven innan kriget i Ukraina är det extra träffande att läsa om den politiska makten när till exempel avtal ska tecknas med grannen i öst. En av de bästa läsupplevelserna hittills i år.

Fler tips

 1. Syster

  Av: Dahle, Gro Tipsat av: Kurt Levlin

  En lika lättillgänglig som ständigt överraskande samling dikter.

 2. Peter

  Av: Plax, Dmitri Tipsat av: Anna Sahlén

  Förtvivlan och kärlek bygger en vacker och existentiell sorgebok.

 3. Herrarna satte oss hit

  Av: Labba, Elin Anna Tipsat av: Anna Sahlén

  Elin Anna Labba levandegör vår historia på ett sätt som berör på djupet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 25 juli 2022