Regnbågsbiblioteket är ett koncept som innehåller Regnbågshylla, tips och artiklar här på webben, närvaro i sociala medier och programverksamhet med hbtq-perspektiv.
Umeå stadsbiblioteks Regnbågsbiblioteket är en satsning som startade 2012 för att lyfta fram hbtq+ -perspektivet och motverka diskriminering och homo-, bi- och transfobi. Att lyfta fram det queera vidgar perspektivet och ger en högre kvalitet på bibliotekets verksamhet.
Förkortningen hbtq står för homo, bi, trans och queer.
Hbtq+ är ett paraplybegrepp som innefattar olika perspektiv på könsidentitet, sexuell läggning, relationer och sexuell praktik. Även andra varianter används, till exempel hbtq, hbtqi och hbtqia, vilket speglar att det är ett område som ständigt förändras och utvecklas. Gemensamt för de perspektiv som ingår är att de på något sätt är normbrytande och osynliggjorda.
"Queer"
Queer är ett brett begrepp som kan betyda flera olika saker men är i grunden ett ifrågasättande av heteronormen. Många ser sin könsidentitet eller sin sexualitet som queer. Det kan innebära en önskan att inkludera alla kön och sexualiteter och att inte behöva identifiera eller definiera sig.
Föreläsning med Aino Gröndahl, asylrättsjurist på RFSL. Hon har i flera utredningar kartlagt de problem och den rättsosäkerhet som finns i HBTQI-personers asylprocesser.
Prisma är ett nyinstiftat pris som tilldelas nya och litterära verk som förnyar den queera litteraturen. Tove Liliequist på Umeå stadsbibliotek är med i juryn för ett av priserna.
1-7 oktober 2023 uppmärksammar den amerikanska kampanjen "Banned books week" rätten till fri läsning. Det har man gjort sedan 1982. I år är första gången det görs en svensk satsning.
Du behöver inte vara intresserad av sport för att gilla att läsa om dramatiken på plan och mellan karaktärerna. Här är några tips på regnbågsböcker med sporttema.