Red dead redemption

Ett välgjort, spännande och stort spel som flirtar med stereotyper, och lyckas ibland.

Det är ett ganska sent skede i vilda västern-eran och vår huvudperson, John Marston, är ett skäggigt och ärrat stenansikte. Speltillverkaren Rockstar har lyckats stoppa in väldigt många västern-klichéer i ett stort och fritt spel, tillsammans med en del modern teknik som bilar och kulsprutor. Det tycks ibland som att stereotyperna används med glimten i ögat och den som gillar vilda västern kanske uppskattar dem.

Bred variation på temat

Det är en engagerande huvudhandling med en myriad sidospår, som går ut på allt från att plocka blommor till att vinna gängkrig. Det kan vara farligt att vistas både i byar och ute i vildmarken, men det går bra att vila upp sig och spara spelet med hjälp av lägerplatser och andra sovplatser.

Prickskytte och politik

Kontrollerna är lite knepiga för den som, liksom jag, började med den här typen av konsolspel för länge sedan när y-axeln ofta hade en annan standardinställning. Det blir en extra utmaning för oss att skjuta från hästryggen eller försöka pricka skickliga ryttare från en vagn eller ett tåg. Det går att justera knapparna på kontrollen någorlunda, men inte riktigt så att det passar min spelstil.

Som tur är finns det annat att göra i den här vilda västern-miljön som inte är skjutvapenbaserat. Du blir indragen i sociala konflikter och politiska maktspel, som gör Red dead redemption spelvärt, stereotyperna till trots.

Vilda västern är ej som förut

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Den mytomspunna Vilda västern har gett upphov till många böcker, filmer och tv-serier genom åren. Vicky Uhlander på Umedalens bibliotek har vuxit upp med genren och gör här en genomgång av westernskildringar genom tiderna och tipsar om läsvärda titlar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 5 mars 2015