Ready player one

I en nära framtid tar människor sin tillflykt i en virtuell värld kallad Oasis, som gömmer dunkla hemligheter bland sina många populärkulturella referenser.

Ready player one utspelar sig i en nära framtid där människan har utarmat jordens resurser och många lever i fattigdom. Virtual reality-världen Oasis är tillgänglig både för skolgång och nöjen och bokens huvudperson är en av dem som finner sin tillflykt där. Många av de värderingar som de tidiga pionjärerna inom internet och tv-spel stod för har i Oasis upphöjts till ideal som spelarna ska kämpa för.

Mycket står på spel

Oasis skapare, James Halliday, har också lagt in ett spel i spelet. Den som vinner Oasis ärver nämligen hela hans imperium. För att lösa hans gåtor krävs en gedigen kunskap om 1980-talets popkultur och boken är överfylld med många härliga spel- och filmreferenser. Ett företag börjar dock använda lömska metoder för att vinna tävlingen.

Var med och lös gåtorna

Kärlek, filosofi och lite samhällskritik avhandlas innan de sista rafflande slaget står. Lägg dessutom till deckargenrens mysterielösande aspekt när läsaren kan vara med och lösa gåtor och helt plötsligt har vi en bok som känns både unik och originell. Och riktigt bra. Det tyckte nog Steven Spielberg också, eftersom han håller på att göra film av den.

Boken är välskriven och lyckas bli riktigt spännande. Den tilltalar nog mest den som växte upp på 1980-talet då referenserna haglar. Ready player one finns än så länge bara på engelska 

  1. CoMa

    Av: Lidne, Annika Tipsat av: Andrea Ejelöv

    Köpenhamn och Malmö har slagits ihop och blivit Europas nya affärsmetropol. Hela världens livsnerv är det globala informationsnätet och den som behärskar Nätet, behärskar världen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 6 juli 2017