Rabbit-proof fence

En gripande roadmovie från Australiens mörka historia.

Vi har väl alla läst om de brandtragedier som utspelat sig i Australien. Människor som förlorat allt de äger men också släktingar, grannar, vänner.
 
1971 var det nära att jag flyttade med mitt första barn och hennes pappa till Australien - det var då ett land dit många emigrerade - ett löftenas och drömmarnas kontinent.
 
Ödesval
Det är märkligt vad våra val är ödesmättade. Idag är jag glad för att just mitt liv blev som det blev - precis här och precis nu. Min far reste också som ung till Australien - blev erbjuden del av en fårfarm av en rik kvinna men valde att åka tillbaka samma väg - till Sverige där han något år senare träffade den kvinna som blev min mamma. Återigen ett ödesval.
 
Tragiska kulturkrockar
Jag har sett en hel del filmer från Australien - dels därför att det är en relativt ung nation men med en urgammal historia, dels för att nybyggartiden i Australien är lika intressant men mer bortglömd än den i USA. De nyanländas liv var hårt och många gånger våldsamt liksom det var tragiskt för urinvånarna, indianer som aboriginer. En kulturkrock som bär sina sår in i modern tid.
 
Uppfostringsläger
I filmen Rabbit-proof fence får vi följa tre barn (fantastiskt gestaltade av aboriginbarn) som tillhör det man i Australien kallar för den "stulna generationen". Under 1930-talet och i rashygientänkandets spår bestämde de vita att alla halvblodsbarn, nästan uteslutande med vit far och infödd mor, skulle tas ifrån sina mödrar och uppfostras i särskilda uppfostringsläger för att bli civiliserade vita. Deras hudfärg skulle assimileras in bland vita för att efter några generationer få helt vit avkomma.
 
Barnen jagas
Filmen baseras på en verklig historia. Underlaget är en bok skriven av filmens verkliga Molly, Doris Pilkington. Hon rymde tillsammans med sin lillasyster och en kusin och tog sig otroliga 200 mil tillbaka till sin verkliga mamma i Jigalong i norra Australien längs med det stängsel man byggt för att skydda
Ur filmen Rabbit-proof fence
åkerjorden från kaniner - därav filmens titel. Stängslet var för övrigt världens längsta stängsel. Barnen jagas såväl av poliser som av en infödd skicklig spårare.
 
Handplockade skådespelare
Filmen är otroligt gripande och den bärs helt upp av de unga skådespelarna som regissören handplockat. Som överprotektorn Neville ser vi Kenneth Branagh. Jag rekommenderar även att man ser extramaterialet där vi får följa regissören Phillipe Noyce när han till slut hittar de tre barn som får rollerna. Det är roligt att se med vilken varsamhet de tre barnen tas om hand av filmteamet. Det är traumatiskt att gestalta vissa av scenerna och både barn och filmarbetare blir väldigt berörda. Phillip Noyce är själv från Australiens outback. Det går inte att ta miste på vilken tillit han sakta bygger upp till sina tre adepter.
 
Sådana här filmer är viktiga och jag tycker den här filmen är betydligt bättre och sannare mot historien än till exempel storfilmen Australia. Rabbit-proof fence skildrar mötet mellan vita och aboriginer på många olika sätt - både vad gäller kön, sociala skillnader som kulturella.

Mörk kust

Av: Temple, Peter Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

Ännu en bra deckare om en ensamstående, desillusionerad polis, som löser mordgåtor och lyssnar på klassisk musik.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 18 februari 2009