Röda Nejlikan

I Paris släpas män, kvinnor och barn till giljotinen. Är du av adlig familj är du jagat villebråd. Det är september år 1792 och franska revolutionen är inne i ett mycket blodigt skede.

Men det finns faktiskt en strimma hopp genom den mystiska Röda Nejlikan och hans medhjälpare. De har redan lyckats rädda många personer, ibland hela familjer, från giljotinen. Smugglat ut dem från Frankrike, över kanalen till det trygga England.

En hjälte, en skönhet och en snobb

Bara hans närmaste män vet vem Röda Nejlikan är. Smeknamnet beror på att han alltid lämnar efter sig en hälsning, undertecknad med en liten röd blomma. I England har han hjältestatus och alla diskuterar vem han kan vara.

Den unga, vackra fransyskan Marguerite är gift med en av Englands rikaste män, lord Percy Blakeney. Han är visserligen trevlig men ganska korkad och mest intresserad av spel och flotta kläder. Deras en gång så passionerade förhållande är numera artigt kyligt.

Angiveri

Precis som sin älskade bror Armand är Marguerite för revolutionen, men avskyr våldet och vidrigheterna som sker i det nya folkstyrda Frankrike. När Armand avslöjas som Röda Nejlikans medarbetare tvingar Chauvelin, franska revolutionsregeringens sändebud i England, Marguerite att hjälpa honom ta reda på vem den mystiske hjälten är. Annars kommer Armand avrättas.

Äventyr och romantik

Boken om Röda Nejlikan skrevs av den engelska baronessan Orzcy, och kom ut första gången 1907. Det är en riktigt romantisk äventyrsberättelse. Språket är förstås gammaldags, och en del värderingar känns minst sagt mossiga.

Författaren är inte så noga med historiska fakta och det märks tydligt att hon sympatiserar med den franska adeln och den avsatte kungen. Men trots det är det underhållande läsning för den som gillar historiska miljöer, passionerad kärlek, intriger och hjältedåd.