Räkna hjärtslag

Räkna hjärtslag är en berättelse om fattiga kvinnors utsatthet och begränsade livsval under tiden kring andra världskriget – här fint berättat av författaren Katarina Widholm som lagt ned mycket tid på att efterforska 1930-talets miljöer och detaljer.

I boken Räkna hjärtslag får vi följa 17-åriga Betty som år 1937 lämnar hemstaden Hudiksvall för ett nytt liv i Stockholm.

Perfekt bokcirkelbok

Betty tar jobb som hembiträde hos en fin doktorsfamilj på Östermalm och får där arbeta hårt under långa arbetsdagar med städning och matlagning. Doktorn behandlar henne väl medan doktorinnan, och även sonen Carl Axel, tar alla tillfällen i akt att hitta fel och brister i Bettys uppförande och arbete.

Betty älskar att läsa böcker och törstar efter utbildning och kunskap. Redan på tåget till Stockholm träffar hon universitetslektorn Martin Fischer och de inleder så småningom en omöjlig kärlekshistoria.

Berättelsen utspelas i förkrigstiden innan andra världskriget och när Martin Fischer, som är av judisk börd, försvinner i slutet av boken förstår läsaren att detta inte är slutet på historien. Mycket riktigt så utkommer inom kort del två i serien med titeln Värma händer.

En bok som passar perfekt att diskutera i en bokcirkel.

Fler tips

 1. Det första chiffret

  Av: Rudberg, Denise Tipsat av: Helen Forsberg

  Tre kvinnor med olika bakgrund hamnar tillsammans på ett matematikprov där Försvaret söker kodknäckare.

 2. Att föda ett barn

  Av: Sandberg, Kristina Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Den här boken har varit en inre personlig resa för mig i sommar. Minnen av min egen släkts historia har stigit fram.

 3. Märit

  Av: Rossholm, Elisa Tipsat av: Anna Sahlén

  Serieberättelse som gestaltar det personliga och det eviga i en kvinnas sekellånga liv.