Psykologen som älskar att skriva

Jenny Jägerfeld vill beröra. Hon samlar på känslor och försöker kapsla in dem för att sedan skriva ned dem. Hennes senaste bok, om Maja och hennes föräldrar, är både rolig, sorglig och spännande.

Bild av Jenny Jägerfeld tagen på Littfest i Umeå 2011
När Jenny Jägerfeld skrev sin första bok var hon arg. Efter att i flera år ha levt ett hektiskt liv sade hennes kropp ifrån. Hon var bokstavligt talat tvungen att stanna upp eftersom hon drabbades av en reumatisk sjukdom.

Fick skriva av sig

Jenny Jägerfeld återupptog det läsande och skrivande som hon inte haft så mycket tid för de senaste åren. Debutromanen Hål i huvudet kom ut 2006. Den handlar om Minou som är genomless på sin tillvaro.

– Jag var själv ganska arg och skrev om en person som var arg och ledsen. Det blev ett bra driv i boken. Jag var ledsen förstås, men det var bra att skriva av sig, säger Jenny Jägerfeld.

Skrivandet av Hål i huvudet tog sin tid. Hon hade en skrivargrupp tillsammans med några killar som, precis som hon, studerade till psykologer. Senare deltog hon i skrivarkurser. När hon märkte att en del av texterna verkade handla om samma person bestämde hon sig för att pussla ihop dem. Situationen när hon skrev Här ligger jag och blöder blev en annan:

– Den här gången hade jag en storyline redan från början. Jag fick en idé och skrev ner den på 19 rader. Jag ville skriva om en mamma som inte riktigt kan leva upp till kraven och om en stark tjej som struntar i vad andra tänker och tycker men som samtidigt är skör och svag. Men framför allt så ville jag skriva, säger Jenny Jägerfeld.

Barn och föräldrar

Bild på omslaget till boken Här ligger jag och blöder
I Här ligger jag och blöder kastas läsaren rakt in i handlingen. Maja råkar såga av sig en bit av sin tumme på skolan och får åka till akuten. Hennes pappa kommer dit, men mamman får de inte tag i. Det blir stor uppståndelse kring tumincidenten. Onödigt stor tycker hon. När helgen kommer reser Maja som vanligt till sin mamma, men mamman dyker fortfarande inte upp.

– Ett viktigt tema i boken är det här med moderskap och föräldraskap. Det är ändå ganska många mammor och pappor som inte fungerar så bra som de skulle vilja. Och vad händer då med barnet?

Jenny Jägerfeld beskriver Maja som en person som inte bryr sig så mycket om vad omgivningen tycker och tänker men samtidigt inte riktigt vet hur hon ska hantera den, kanske på grund bristande övning.

– Det är inte så lätt att vara hon alla gånger. Hon vågar ifrågasätta vanliga föreställningar och har valt sin egen lilla subkulturstil med väldigt speciella kläder. Hon har en nära relation med sin pappa men inte så många vänner. Hon är också ganska sårbar.

Läser så ofta hon kommer åt

Jenny Jägerfeld har arbetat som psykolog i flera år men också i gränslandet mot skrivande och litteratur. Hon skriver för tidningen Modern psykologi och driver tillsammans med kollegan Jonas Mosskin den öppna bokklubben "Psykologer läser böcker".

– Jag har alltid älskat att läsa böcker. Mina föräldrar var jättebra på att läsa för oss och vi fick tidigt ett bra förhållande till böcker.

Hon läser så ofta hon kommer åt.

– Nu har man ju även telefonen att blippa på, men jag har alltid en bok med mig. Det kan vara allt möjligt, både högt och lågt; nobelpristagare, barnböcker, ungdomsböcker, facklitteratur. Jag lektörsläser också psykologiböcker både svenska och sådana som är utgivna i utlandet som eventuellt ska ges ut i Sverige.

Skrivtips

Bild av Jenny Jägerfeld tagen på Littfest i Umeå 2011
Som råd till den som själv vill skriva säger hon att det till viss del handlar om att bestämma sig för det. Att avsätta tid för skrivande och att göra det.

– Jag brukar skriva i tretimmars-sjok. Men har du bara en timme eller en kvart så skriv under den tiden! Och ta bort den kritiska rösten och bara skriv. Kanske blir det några meningar som går att plocka ut och jobba vidare med.

Ett annat tips är att komma ihåg att ta med alla fem sinnen. Texten blir mycket mer levande då, säger hon. Man kan med fördel öva i sin vardag på att känna in och göra sig medveten om sin omgivning.

Tänker fortsätta skriva

– Samla på erfarenheter, gör olika saker och var inte rädd att träffa olika sorters människor! Jag försöker utmana mig själv att göra sådant jag är rädd för, säger Jenny Jägerfeld.

Hon letar ständigt nya historier. För även om hon tycker att det är väldigt meningsfullt att jobba som psykolog, vill hon hellre skriva. Hon säger att det är jätteroligt att hitta på saker och skriva sådant som andra sedan läser. Det ska bli en ny bok, men hon vill inte säga för mycket om den.

– Om jag berättar om den kanske kolsyran går ur, säger Jenny Jägerfeld men avslöjar att det kommer att bli en vuxenbok.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek.se

Jenny Jägerfelds böcker

1. Hål i huvudet

Publiceringsår: 2006

2. Här ligger jag och blöder

Publiceringsår: 2010

3. Brorsan är kung!

Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn

4. Comedy Queen

Publiceringsår: 2018
    Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn

5. Blixtra, spraka, blända!

Publiceringsår: 2018

Läs också

The perks of being a wallflower

Av: Chbosky, Stephen Tipsat av: Anna Sahlén

Charlie försöker under sitt första år i high school lära sig att delta i tillvaron som tonåring.