Psykeveckan 2012

I Västerbotten ordnas varje år Psykeveckan av en rad olika arrangörer. Till Umeå stadsbibliotek kom det här året författaren Anna Lytsy och här på Minabibliotek har vi samlat relaterade artiklar och boktips.

Vänner på promenad
Varje år ordnas temaveckan Psykeveckan i Västerbotten. Målet är att öka medvetenheten och kunskapen kring psykisk ohälsa och visa på möjligheter i livet.

Flera organisationer arrangerar tillsammans Psykeveckan, där psykisk ohälsa, psykiska sjukdomar och psykiska funktionshinder ligger i fokus. Arrangörerna vill förmedla kunskap och hopp, och motverka fördomar genom att ge så många som möjligt kunskap om den mångfald av erfarenheter om detta, som finns bland människor.

Författarbesök

En del av programmet tog plats på Umeå stadsbibliotek i form av ett författarbesök av Anna Lytsy, som 2009 kom ut med romanen Fru Freud och jag. Boken handlar om en kvinna som ser tillbaka på flera år av psykoanalys hos en och samma analytiker. Både berättaren och analytikern börjar efter ett tag ifrågasätta sina egna förutfattade meningar om sexualitet och begär.

Läs mer och dela med dig

Läs mer om Psykeveckan och ta del av hela programmet på Socialprykiatriskt kunskapscentrum i Västerbottens webbplats.
Läs en intervju med Anna Lytsy i Dagens nyheter.
(Länkarna öppnas i nytt fönster)

Har du några boktips du vill dela med dig av i ämnet, så hör av dig till oss på redaktionen, så lägger vi till en länk i artikeln.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com

 

På jakt efter den skakande kvinnan

Skrivet av: Anna Sahlén

Två år efter sin pappas död ska den amerikanska författaren Siri Hustvedt hålla en förläsning till hans minne. Plötsligt börjar hon skaka häftigt och okontrollerat.

Vill öka förståelsen för psykiska funktionshinder

Skrivet av: Ingalill Stenmark

Socialpsykiatriskt Kunskapscentrum är en av arrangörerna till Psykeveckan i Västerbotten. Centrumet strävar efter att personer med erfarenhet av psykisk ohälsa ska få mer inflytande i samhället och att öka kunskapen om psykisk ohälsa hos allmänheten.

Psykeveckan 2008

Skrivet av: Ingalill Stenmark

Psykeveckan är en årligen återkommande temavecka i Västerbotten kring folkhälsoproblemet psykisk ohälsa. Ibland kan böcker trösta i svåra stunder.

Lucka 1: Beate Grimsrud

Skrivet av: Anna Sahlén

Den prisbelönta författaren Beate Grimsrud står med en fot i Norge och en i Sverige. Vi lät henne tipsa om en bok i vår julkalender.

Läs om ADHD och Asperger

Skrivet av: Åsa Zetterström

Här är en lista med böcker som handlar om ADHD, Aspergers syndrom och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är båda faktaböcker och skönlitteratur, för barn och vuxna.

 1. Fru Freud och jag

  Undertitel: en historia om begär : roman
  Av: Lytsy, Anna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Ett bipolärt hjärta

Av: Anserud, Rebecca Tipsat av: Kerstin Hasselgärde

En självutlämnande bok till alla som inte vet vad denna sjukdom innebär av att svingas från himlen till helvetet i en fart vi bara kan drömma om.

En dåre fri

Av: Grimsrud, Beate Tipsat av: Dehbroa Lindberg

En enastående skriven skildring av livet med schizofreni och psykoser som väcker tankar hos läsaren.

Den illa berörande Claire Castillon

Skrivet av: Anna Östman

Den som stöter på den franska författaren Claire Castillons författarskap lämnas sällan oberörd. Hon skriver krasst och personligt och låter sina romaner vara egenterapi.

Min vän, Mrs Dalloway

Skrivet av: Åsa Grenholm

Efter första läsningen förstod jag mig inte på boken. Den andra läsningen blev en av mina största läsupplevelser, och Clarissa Dalloway är sedan dess min följeslagare i livet.

Paret Fitzgerald blev ikoner av sin tid

Skrivet av: Aina Gustavsson

Scott och Zelda Fitzgerald förkroppsligade "det glada tjugotalet": unga, vackra, energiska och till synes rika. Men bakom fasaden doldes gräl, svartsjuka och bitterhet.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 5 november 2012