Prinsessan Victoria

Bilderbok som berättar enkelt och tonsäkert om ett svårt ämne.

Prinsessan Victoria säger inte så mycket där hon sitter på sin parkbänk. Men trots det växer en vänskap fram mellan henne och barnet som är bokens huvudperson.

När vintern kommer och Prinsessan Victoria fortfarande sitter kvar, utan vantar eller mössa, förstår barnet att hon måste göra något. Plötsligt börjar det försvinna saker från hennes och pappans lägenhet: tjockmössan, tvålen och en hel påse kanelbullar.

Prinsessan Victoria är en enkel berättelse om ett svårt ämne, tonsäker och tydlig i sitt rättvisepatos.

Fler tips

 1. Veckan före barnbidraget

  Av: Johansson, Elin Tipsat av: Eva Gustafsson

  En bilderbok skriven med absolut gehör för hur fattigdom smakar, luktar och känns.

 2. Tilly som trodde att

  Av: Staaf, Eva Tipsat av: Anna Sahlén

  Tilly och Tage bor i samma hus. Där bor också andra människor och familjer. Och fastän alla bor i samma hus så är det skillnad på hur alla har det hemma hos sig.

 1. Att ha och inte ha

  Skrivet av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker

  Här har vi samlat bilderböcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om ämnet socioekonomi och social utsatthet.

 2. Om barn och gamla, små och stora

  Skrivet av: Eva Gustafsson

  Det finns många föreställningar om hur gamla personer och barn ska vara och bete sig. Här är bilderböcker som nyanserar bilden av olika åldrar.

 3. Fantastiska kroppar, lika och olika

  Skrivet av: Eva Gustafsson

  Här har vi samlat bilderböcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om funktionsnedsättning.

 4. Att höra till och bli speglad

  Skrivet av: Eva Gustafsson

  Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om etnisk tillhörighet: att människor ser olika ut, har olika språk och bakgrund men ändå har så mycket gemensamt.

 5. Världen, jaget och döden

  Skrivet av: Eva Gustafsson

  Här har vi samlat bilderböcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om religion och trosuppfattning i relation till livet och döden.

 6. Att få vara den du är

  Skrivet av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker

  Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om ämnet könsidentitet och könsuttryck.

 7. Vad spelar kön för roll?

  Skrivet av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker

  Bilderböcker som nyanserar hur vi ser på könsroller, speglar olika sätt att vara och förhoppningsvis vidgar vårt synsätt.

 8. Att få tycka om vem du vill

  Skrivet av: Eva Gustafsson

  Om du är pojke eller flicka kan du tycka om en pojke eller flicka, både och eller inte alls. Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om ämnet sexuell läggning.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Eva Gustafsson den 13 mars 2017