Pressreader

Läs tidningar från hela världen i din dator eller surfplatta. Här berättar vi om både grundläggande och lite mer avancerad användning av tjänsten.

På biblioteket: Koppla upp dig på bibliotekets wi-fi eller använd en bokningsbar dator. Gå till Pressreader.com eller använd appen Pressreader på din mobil eller surfplatta.

Hemifrån: Gå till Minabibliotek.se och logga in. Klicka på E-biblioteket – E-tidningar och välj länken ”Pressreader var du än befinner dig”. Klicka på länken där, sedan är du inne på Pressreader.com och ska ha åtkomst, vilket visas genom att det kommer upp en ruta med texten "PressReader hotspot" och "Welcome to Umeå stadsbibliotek".

Pressreader inloggad

"Radiant access" - gröna koppen

När du en gång har haft åtkomst, antingen via bibliotekets wi-fi eller via inloggning på Minabibliotek har du det under tre dygn utan ytterligare inloggning. Du kan enkelt se om du har åtkomst genom att det visas en liten grön kopp uppe till vänster. Det gäller både Pressreader.com och appen.

App, webb, eller både och?

Om du använder surfplatta eller mobil kan du välja att bara använda Pressreader i webbversionen eller att ladda ner appen. På webben kan du söka efter enstaka artiklar och ämnen och som inloggad med ett Pressreader-konto göra inställningar och bevaka intressanta ämnen. Du kommer också åt speciella funktioner som utskrift, uppläsning och översättning. I appen får du lätt överblick över dina nedladdade tidningar och det liknar mer att bläddra i en papperstidning.

Om du tycker det är enklare att söka efter tidningar i webbversionen, men vill bläddra och läsa i appen, kan du söka upp tidningsnumret du vill läsa i Pressreader på webben. Det behöver inte vara på samma enhet som där du har appen, men du måste vara inloggad med ditt Pressreader-konto på båda ställena. Klicka på knappen "Open this issue in PressReader app" och sedan på "Done". Efter en stund börjar tidningen laddas ner.

Tidningar du läser i appen är alltid nedladdade. De ligger kvar tills du själv raderar dem och de tar upp ganska mycket plats i minnet.

Söka

I Pressreader finns det flera tusen tidningar från ungefär 150 länder. Både i appen och på Pressreader.com kan du söka efter tidningar genom att filtrera på land, språk, kategori och typ (dagstidning eller tidskrift/magasin). Det finns också en sökruta som du kan använda om du letar efter en speciell titel. När du har valt en tidning ser du det senaste tillgängliga numret. Genom att bläddra i kalendern kan du dessutom ofta hitta äldre nummer. Klicka på ett markerat datum för att se numret från den dagen. Hur gamla nummer som finns tillgängliga varierar från tidning till tidning.

Här är en kort film på engelska som visar hur du söker och väljer tidningar och tidskrifter i Pressreaders app.

Läs mer

  1. Logga in

    Läs mer om hur du gör för att logga in på Minabibliotek.se.

  2. E-tidningar

    Vi erbjuder mängder av tidningar och tidskrifter direkt i din dator, surfplatta eller mobil. VK och Folkbladet finns båda i utbudet.

Gå till Pressreader

Pressreader var du än befinner dig

Pressreader på biblioteket