Polisen som började skriva deckare

Författaren Åke Axelsson jobbade som polis i Umeå i 40 år. Nu skriver han deckarromaner som utspelar sig Västerbotten.

Omslag till En man steg av bussen
Hittills har det blivit tre deckare för Åke Axelsson: En grönsakshandlares död, En man steg av bussen och den senaste En sten för Anders F som kom ut förra året.

Vardagliga brott

I sina böcker lägger Åke Axelssons stor vikt vid att beskriva polisens arbete med fallen. Och efter 40 år som polis kan vi vara säkra på att han kan sin sak. Utan stora åthävor nystas brotten upp och hans böcker känns verklighetsnära och trovärdiga.

Fokus ligger på vanliga människor liv och vardagliga händelser, som i vissa fall får dramatiska och ödesdigra följder. Åke understryker att det är den typen av brott som han vill berätta om.
 

Egen erfarenhet ger lokalfärg

Åke Axelsson
Att Åke Axelsson har god lokalkännedom om Umeå är inte konstigt. Han är född i Nordmaling och arbetade sedan som polis i Umeå i 40 år. Under en tid bodde Åke i Vännäs och numera bor han på Öland. Hans goda lokalkännedom avspeglas i böckerna som alla utspelas i Västerbotten.

Som läsare är det roligt att känna igen sig i miljöerna. När jag läser En sten för Anders F följer jag i tanken polismannen Rune Hambergs och hans kollegor Dan Hedströms och Lars Fahléns vandringar mellan gamla polishuset, det då nyöppnade Blå Aveny och länsresidenset.
 

Utredde Stöcksjömordet

Under 1960- och 1970-talen arbetade Åke som kriminalpolis och deltog då i utredningsarbetet vid många av de grövre brotten och även vid några mordfall. Ett av de mer uppmärksammade fallen var Stöcksjömordet.
 
Fallet gällde en potatishandlare som försvann i oktober 1966 för att nästan ett år senare återfinnas vid Fällforsen, mördad. Åke deltog som den yngste utredaren i gruppen men trots alla ansträngningar är och förbli fallet olöst.
På VK.se finns en hel sida med länkar till gamla artiklar i ämnet.

Text: Malin Felth, Vännäs bibliotek
 1. En grönsakshandlares död

  Undertitel: polisroman
  Av: Axelsson, Åke
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. En man steg av bussen

  Undertitel: polisroman
  Av: Axelsson, Åke
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. En sten för Anders F

  Undertitel: polisroman
  Av: Axelsson, Åke
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

En sten för Anders F

Av: Axelsson, Åke Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

Det är i mitten på 70-talet. Landshövdingen i Västerbotten får ett hotbrev från en anonym person. Fast det uttryckligen står i brevet att de inte får blandas in, kontaktas polisen i all hemlighet och man påbörjar en diskret utredning.

Ämnesord

Skrivet av: Malin Felth Paré den 8 januari 2010