Pojken i randig pyjamas

Livet förändras för Bruno när familjen plötsligt flyttar från storstaden ut på landsbygden, långt från andra hus. Tur nog hittar han snart en vän. Läs den gripande berättelsen om två pojkar, vars liv på helt olika sätt formas av Förintelsen.

Nioåriga pojken Bruno lever ett bekvämt och ostört liv i familjens stora hus i Berlin. Han har allt han behöver, tre vänner för livet och alltid något att utforska. Tills den dag då han kommer hem från skolan och alla familjens saker är packade.

En plötslig flytt till ett nytt hus flera mil från Berlin, långt ifrån andra hus och människor. Bruno uppskattar det inte, men ju mer tiden går desto mer vänjer han sig. En dag när han är ute på upptäcktsfärd ser han en annan pojke, på andra sidan stängslet. Dit där han absolut inte får gå.

En ny vän

Pojkarna börjar prata och blir snart vänner. Så plötsligt en dag ska Brunos familj flytta tillbaka till Berlin. Bruno och hans vän Shmuel bestämmer sig för att gå på en sista upptäcktsfärd tillsammans, som ett minne. När de inser vilken situation de har försatt sig i, är det för sent att gå tillbaka.

Jag rekommenderar denna gripande bok för att den skildrar historiska händelser och tar upp ett mycket viktigt ämne. Om hur hemskt och respektlöst judarna behandlades av Nazi-Tyskland under Andra världskriget.

En mångsidig berättelse

Det är en fängslande historia. Berättelsen reflekterar så många perspektiv. Hur Bruno känner och tänker, men även hur Shmuel, tjänstefolket och de andra vuxna agerar. Är du mycket intresserad av historia och världskrigen så är denna bok något för dig. Eller om du tycker om till exempel Anne Franks dagbok och Boktjuven. Rekommenderas för ungdomar från ungefär 13 år.

Läs också

  1. Boktjuven

    Av: Zusak, Markus Tipsat av: Elenor Lindberg

    Det här är en förtvivlat bra bok. När jag läst den sista raden är mina kinder randiga av tårar och bröstet hopsnört av sorg. Sorg över den ynkliga människan, den fega och lättledda människan. Men jag gråter även för den goda, kärleksfulla och generösa människan.