Pojkarna i klostret

Två svenska pojkar placeras på ett klosterinternat och deras liv förändras.

Romanen Pojkarna i klostret utspelas under sex år med start 1913. Författaren hittar foton från sin farfar Peder och hans brors Staffans vistelse på klosterinternatet Kremsmünster. Nyfiket söker hon upp klostrets hemsida. Det är 2010 och flera övergrepp inom den katolska kyrkan har börjat uppdagas. På klostrets hemsida står det bara en sak: Förlåt.

I klostrets tillsyn

Peder och Staffan, uppväxta i Sverige, skickas dit eftersom de redan lever i en katolsk miljö i Sverige. De anses mycket begåvade och förväntas få en god utbildning i klostret. Modern följer med sönerna ner genom Europa och överlämnar sina barn i klostrets tillsyn. De bor inackorderade strax utanför själva klostret men all utbildning i såväl andlig som kroppslig sker inom de stängda väggarna.

Vi får följa pojkarna från deras första dag och mötet med de andra barnen och deras lärare. Sakta börjar saker och ting hända som för alltid förändrar barnen och framför allt den äldre Staffans liv. I Sverige ser föräldrarna barnens förändrade beteenden och beslutar slutligen att ta hem dem mitt under det brinnande första världskriget.

En roman som berör hemskheter och övergrepp, men också den tillflykt och trygghet som en sluten miljö kan ge. En välskriven bok som tillsammans med Matrix av Lauren Groff har vidgat mina vyer.

Fler tips

  1. Matrix

    Av: Groff, Lauren Tipsat av: Anna Sjöstedt Wirén

    Den unga Marie de France skickas till ett ruinerat kloster där hon möter en avskild värld.

  2. A little life

    Av: Yanagihara, Hanya Tipsat av: Anna Sahlén

    Fyra pojkar möts på college och lägger grunden för en livslång vänskap.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sjöstedt Wirén den 2 maj 2022