Poesi som för tanken ner under marken

Ett lock med 2023 års utvalda dikt av Ann Jäderlund ligger nu på plats i Umeå, det första av 15 lock som ska placeras ut.

Foto: Rebecca Göransson
Markbunden poesi är ett sätt att locka fler att vända blicken nedåt för att upptäcka både kultur och vattnets infrastruktur. Den markerar betydelsen av alla viktiga ledningar under marken för att samhället ska fungera. Det landsomfattande arrangemanget brunnslockspoesi har placerat ut ytterligare ett lock med 2023 års utvalda dikt i Umeå, och 15 till ska placeras ut i staden.

Fler ögon på stadens infrastruktur

Brunnslockspoesi startade för att ta poesin till gatan och samtidigt skapa medvetenhet om den dolda infrastrukturen under marken. Vakin har medverkat sedan 2022 och hittills placerat ut 16 brunnslock med dikter. Befintliga brunnslock utan lyrik flyttas och används på andra platser där de behövs.

2023 års brunnslockspoet är Ann Jäderlund. En av hennes dikter har gjutits in i brunnslock som läggs ut på gator och torg runt om i Sverige under året. 25 januari lades det första brunnslocket på plats i Umeå gemensamt av Vakin och Umeå kommun. Det är det första av totalt 15 poesibrunnslock med samma dikt som ska placeras ut i Umeå, Vindeln och Nordmalings kommuner.

Ann Jäderlund och den utvalda dikten

"Ljud inifrån
Hoppet ifall det hör
Själva blåsten öppnar jorden
Livslängden nere i jorden
Det kan vara havet som rör sig
Det kan vara vattnet som ännu lever"

Foto: Rebecca Göransson

Ann Jäderlund är född 1955 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1985 med diktsamlingen Vimpelstaden och har sedan dess givit ut nio diktsamlingar och två barnböcker. 2022 kom samlingsvolymen Dikter 1985–2019 och hon har även översatt dikter av Emily Dickinson. Hon är flerfaldigt prisbelönt och har bland annat fått De Nios stora pris, Aftonbladets kulturpris, Gerard Bonniers lyrikpris, Bellmanpriset och Sveriges Radios lyrikpris.

Det började i Göteborg 2018

Idén med brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs stads jubileumssatsning "Rain Gothenburg" fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i staden. Brunnslockspoesi tar poesin till gatan och skapar samtidigt medvetenhet om den dolda infrastrukturen under marken. En infrastruktur som ger oss rent vatten och som transporterar bort både regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.

Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och sprids vidare ut i Sverige. Förutom Göteborg anslöt sig under 2021 även VA Syd – som omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö i Skåne. Under 2022, gick Vakin med kommunerna Umeå, Vindeln och Nordmaling samt Uppsala Vatten med i Brunnslockspoesin.

Tidigare brunnslockspoeter är Lina Ekdahl (2019), Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide, Malte Persson (2021), Mariam Naraghi (2022) och Ann Jäderlund (2023).

Under Littfest den 15 mars 2024 i Umeå utsågs Fredrik Nyberg till den sjätte brunnslockspoeten. 

Läs mer om brunnslock med poesi på Vakin.se.

Våra texter

  1. Umeå 400 år

    Skrivet av: Monica Linell

    På 1500- och 1600-talen jobbade staten för att Sverige skulle få fler städer. 1622 lyckades de få folk att bosätta sig på den plats som blev Umeå.

  2. Arkitektur som syns

    Skrivet av: Annika Winning

    I tidningarna och på webben har vi fått ta del av både ritningar och modeller av hur den nya så kallade Kulturväven i Umeå kommer att se ut. Spektakulära byggnader är en trend i hela världen och det finns även andra byggnader än kulturhus som sticker ut.

  3. Uppslukad av ortnamn

    Skrivet av: Emma Sigvardsson

    Den som håller koll på skyltar när den reser kan lära sig mycket om ett områdes historia på kort tid. Emma Sigvardsson funderar över ortnamnens betydelse och berättar om sitt personliga förhållande till en alldeles speciell del av språket.

  4. Kälken som fick medar

    Skrivet av: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek

    En snörik vinter kommer en spark väl till pass. Hans Millgård skriver om sparkstöttingens historia; hur en kälke fick medar och blev ett praktiskt fordon.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Rebecca Göransson den 23 mars 2024