Banditdrottningen Phoolan Devi

Phoolan Devi mördades den 24 juli 2001. Hon överfölls på väg ut från parlamentet och sköts i huvudet. Hon blev 38 år.

Phoolan Devi var ledamot i det indiska parlamentet. Hon hade vandrat en lång och nästan obegripligt mödosam väg från den by där hon föddes. Om den vägen berättar hon själv i boken Jag, Phoolan Devi - banditdrottning.

Phoolan Devi växte upp i en indisk by. Familjen var mallahs, fattiga jordbriksarbetare av lågkast. Orättvisorna, den ständiga förnedringen och rättslösheten sådde tidigt en vrede hos henne. När hon var i elvaårsålderna giftes hon bort och fick genast flytta hem till sin man, trots att det var emot lagen. Hon blev våldtagen av sin man, sedan förskjuten av honom och hemsänd. Istället för den befrielse hon trodde det innebar, var detta början på en period av ännu värre förnedring och ständiga bevis på hennes rättslöshet. Den enda utvägen verkade vara att ta livet av sig. Men det var inte Phoolans väg. Istället rymde hon hemmifrån, blev anklagad för att vara en dacoit, en bandit. Och det var det hon snart också blev - banditdrottning.

Tiger eller lamm

Boken Jag, Phoolan Devi - banditdrottning är hennes egen berättelse, så som hon dikterade den på band sommaren 104927, när hon just släppts ur fängelset. Den renskrevs och redigerades sedan av två författare, eftersom Phoolan Devi själv varken kunde läsa eller skriva, och knappt ens visste vad en bok var! 

Phoolan Devi är också en av förebilderna till huvudpersonen i Klaus Kordons ungdomsbok Tiger eller lamm?. I ett mycket intresant efterord till den boken skriver han att "kvinnliga banditer har en lång tradition i Indien; de vördas som ett slags kvinnliga Robin Hoodgestalter av de fattiga bönderna". Phoolan Devi var alltså inte den enda, om än den mest kända. Munli i Tiger eller lamm? flyr också från sin hopplösa situation hemma i byn och ansluter sig till banditerna. Men hon får hjälp att börja ett nytt liv i staden, och boken slutar hoppfullt.

 

 1. Tiger eller lamm?

  Av: Kordon, Klaus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Tysk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Sapfo till Madonna

  Undertitel: femton kända kvinnor
  Av: Schwartz, Simonette
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Biografiska samlingar
  Finns som: Lättläst

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 4 december 2006