Peter Green story

Författaren och musikern Peter Bryngelsson har skrivit en personlig betraktelse om "den sorgsnaste gitarrhjälte världen skådat", Peter Green från Fleetwood Mac.

De sista åren av 1960-talet exploderar ett fyrverkeri av musikalisk kreativitet. Med bluesen som bas sker en otroligt snabb utveckling, där den gitarrbaserade rocken letar nya sätt att uttrycka tidens anda. Här fanns artister och grupper som Jimi Hendrix, Janis Joplin, Doors, Eric Clapton, Beatles, Stones, Bob Dylan, Joni Mitchell - ett pärlband av utövare som lämnat ett fantastiskt musikaliskt arv efter sig.

Försvinner från offentligheten

Och så var det han då, den där udda kufen Peter Green. Han var bara strax över 20 år. När han med sin grupp Fleetwood Mac 1967 slår igenom med Black magic woman var Peter Green den kanske klarast lysande stjärnan av dem alla. Ett exempel - 1969 sålde Fleetwood Mac fler skivor än The Beatles och The Rolling Stones tillsammans.

Tre år efter genombrottet försvinner han från offentligheten till en mångårig vistelse på mentalsjukhus och andra institutioner. Efter 15 års tystnad gör han några försök att återkomma, men magin vill inte riktigt infinna sig.

Det som utmärkte Peter Green var inte snabbheten, volymen eller utlevelsen. Det var snarast motsatsen, det lyhörda och återhållsamma i både gitarrspel och sångröst, som trollband publiken. Musiken var inte aggressiv eller forcerad, snarare dämpad, prövande, kanske sorglig.

Färd in i ett människoöde

I vilket fall - Peter Green stod i centrum under denna omtumlande tid. Problemet var bara att han inte trivdes i där. Eller inte trivdes - han fick panik.

Uppmärksamheten och scenframträdandena skapade stark ångest, och i ett rockband heter medicinen inte sällan alkohol och droger. Droger fanns överallt, LSD var så nytt att det inte ens var förbjudet. För Peter Green blev drogerna en spikrak väg rakt ner i långvarig mentalsjukdom.

Författaren och musikern Peter Bryngelsson har en närmast livslång relation till Peter Green. Boken tar oss med på en färd in i detta osannolika och kanske också djupt olyckliga människoöde. Peter Bryngelsson delar generöst med sig av fakta och anekdoter från sitt långa musikerliv, med massor av beröringspunkter i internationellt och svenskt musikliv.

Fördjupa med Youtube

Det är uppenbart en historia som behöver få berättas. Författaren har under många år turnerat med en berättarföreställning med samma ämne som denna bok. Boken är ett klockrent lästips till alla som gillar musik, och avnjuts med fördel tillsammans med Youtube där den fantastiska musiken och intervjuerna kan upplevas på nytt.

Fler tips

 1. Bilar och sånt

  Av: Young, Neil Tipsat av: Olle Öhman

  En biografi av Neil Young berättad genom bilar han ägt och som kommit att påverka både hans musik och miljöperspektiv.

 2. Det är inte mig ni söker

  Av: Dalton, David Tipsat av: Mats Enarsson

  En bok som fördjupar bilden av Bob Dylan och skapar lust att igen lyssna på en av vår tids främsta musikikoner.

 3. Janis den magnifika

  Av: Nilsson, Johanna Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Boken om Janis är en ”roadmovie” i litterär form. I brorsans bil, utan körkort med ett obestämt mål norrut, där norrskenet finns, drar Janis iväg bort från allt – men mest bort från minnet av Emelie – hon som svek på det mest fruktansvärda sätt.

 4. Just kids

  Av: Smith, Patti Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  I sin memoarbok målar Patti Smith upp en levande bild av en omvälvande och legendomsusad sfär.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 26 maj 2021