Pesten
En stad sätts i karantän när en obotlig sjukdom börjar att härja. Läsvärd klassiker med hög aktualitet.
Staden Oran i Algeriet drabbas av ett pestutbrott. Det första tecknet är råttorna, som tidigare mest synts på kvällar och nätter. Nu ser man dom på dagen, pipande och vinglande, dom dör med blod runt munnen och de små benen spretande rakt ut.
Smittan sprids
I början är det några få, efter några dagar finns döda råttor överallt, och oron börjar spridas i staden. Myndigheterna försäkrar att man har läget under kontroll.
Huvudperson i berättelsen är läkaren Rieaux. Han gör hembesök hos sjuka, vilka uppvisar likartade symptom; feber, yrsel och varfyllda bölder i armhålor och ljumskar. Rieaux anar vad som är på väg att hända, men stadens styrande vill inte orsaka panik och undviker i det längsta att vidta några åtgärder.
Så småningom går det inte längre att förneka det som händer. Stadsportarna stängs och hela staden sätts i karantän. Ingen slipper ut och ingen kommer in, stadens invånare är instängda mitt i ett aggresivt utbrott av böldpest.
Pesten - ett monster
Rieaux organiserar hanteringen av sjuka och döda. Det handlar inte om att bota, för inget motmedel eller vaccin finns. Målet är att minska smittspridning, och att hantera de oerhörda mängder döda människor som måste tas omhand varje dag. Rieaux och hans kollegor arbetar dag och natt, pesten har blivit ett monster och ingen flyktväg finns.
Det här är en drabbande läsning, med stor aktualitet i dessa corona-tider. Händelserna är skildrade i en saklig ton, vilket ger historien en autentisk prägel. Rieaux och hans team är tvugna att hantera en omänsklig börda, och samtidigt ständigt utsätta sig själva för smittan. Det är en kamp mot en nästan övermäktig yttre fiende, och även en kamp för att behålla sin mänskliga värdighet i tider av kaos och död.
Pesten av Albert Camus utkom i original 1947. Under våren 2020 kommer boken i nyutgivning och med ny översättning av Jan Stolpe.