Parasit

Ingen har tidigare känt till sanningen om vampyrer, men här får vi veta. De är inte alls bara en skräckromantisk myt. Nej, de är vanliga människor, smittade av en sjukdom.

Av: Westerfeld, Scott
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2007
Låna
Sin allra första kväll i New York träffar den unge Cal en underskön kvinna på en bar. Alltför sent förstår han att hon smittat honom med en mycket märklig parasit. Då har Cal redan hunnit smitta ett antal tjejer. Själv kan han inte förstå varför inte bara en, utan flera, av hans före detta flickvänner har blivit galna.
 
En skrämmande sjukdom
Så kontaktas han av den hemliga organisationen Nattväktarna, som förklarar situationen för honom. Cal tillhör det lyckliga, eller olyckliga, fåtal som kan vara värddjur för parasiten utan att utveckla sjukdomen. Av den anledningen behövs han i kampen för att oskadliggöra alla parasitpositiva, så kallade Parper, runt om i New York.
 
Sjukdomen skapar stark avsky mot allt man tidigare tyckt om, sug efter kött och blod från människor, och en övernaturlig styrka och snabbhet. De smittade skyr först allt och alla, för att sedan återkomma och sprida skräck omkring sig.
 
Komisk tvist på vampyrmyten
Det är så missförståndet om att vampyrer är rädda för kors har uppstått. Förr i tiden var människor ofta djupt kristna. När de blev parasitpositiva avskydde de alltså kristna symboler. I Scott Westerfelds tappning av vampyrmyten kan Cal hålla upp en Elvis Presley-affisch för att stoppa en av de mordiska Parperna.
 
Westerfeld har skrivit en ovanlig, äcklig, rolig och vetenskaplig vampyrroman. Här finns inte mycket av den romantik och högstämdhet som är vanlig i genren. I vartannat kapitel får vi lära oss fakta om verkliga parasiter och veta hur de överlever inuti djur och människor. I vartannat kapitel följer vi Cals kamp för att rädda New York från vampyrinvasionen.
 
En riktigt mysäcklig och underhållande bladvändare.
 
 

The last days

Av: Westerfeld, Scott Tipsat av: Sara Johansson

Något fruktansvärt håller på att hända i New York. Allt fler människor blir galna, hela kvarter har tagits över av råttor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sara Johansson den 29 oktober 2009