Parade's end

Från den brittiska societetens salonger till Frankrikes skyttegravar i en berättelse om krig, kärlek och svek.

Första världskriget står för dörren och den brittiske aristokraten Christopher Tietjens värld håller på att rasa samman omkring honom.

En tillknäppt gentleman

Tietjens är en man med konservativa värderingar; stel, tillknäppt och fysiskt otymplig, men med ett briljant intellekt som kommer väl till hands i hans arbete som statistiker åt regeringen.

Under sin första krigstjänstgöring i Frankrikes skyttegravar drabbas han dock så svårt av granatchock att hans minne blir skadat. Väl tillbaka i England är han plötsligt reducerad till att lusläsa Nationalencyklopedin i ett försök att lappa ihop hålen i sin kunskapsväv.

Som salt i såren är hans hustru Sylvia kroniskt otrogen. Hon är självupptagen, grym och impulsiv och gör inga som helst försök att dölja sitt vänsterprasslande. Allt för att försöka provocera fram en reaktion hos sin make, som hon finner outhärdligt sluten och tråkig.

Faller som en fura

Under Christophers reserverade yta döljer sig ett milt och känsligt hjärta och trots sin principfasta tro på monogami faller han som en fura då han möter den unga suffragetten Valentine Wannop.

Förälskelsen är total på båda fronter, men Christopher har svurit att förbli Sylvia trogen. Sliten mellan sin kärlek till Valentine och de gentlemanna-ideal som förbjuder honom att skilja sig från sin fru blir han åter inkallad att strida för sitt land. Kan krigets fasor få honom att överge det han kallar sin "parade" – de konservativa övertygelser som står i vägen för hans lycka?

Utmanande men belönande läsning

Parade's end utgörs av fyra kortromaner. Det är en stark skildring av den Edvardianska erans dödsryckningar i 1900-talets början, då Englands strikta klassindelning började luckras upp. Berättelsen är inte linjär, utan slingrar sig fram och tillbaka i tid och rum genom tillbakablickar och överraskande skiften mellan de olika karaktärernas perspektiv.

Det är inte en lättläst bok. De snäva kasten i tidsperspektiv och karaktärernas ofta förvirrade inre dialoger kräver en rejäl portion fokus hos läsaren, men när jag väl fått grepp om Fords säregna berättarstil griper berättelsen i sin tur ordentligt tag i mig. Det är fängslande, berörande och djupt mänskligt. Christopher i synnerhet är en underbart sympatisk och komplex karaktär och jag slår nästan knut på mig själv i längtan efter att få se honom finna kärleken.

Aktuell i brittisk tv

Parade's End har dessutom nyligen filmatiserats och kommer att sändas som en tv-serie i fem delar på den brittiska kanalen BBC2. I rollerna ses Benedict Cumberbatch, Rebecca Hall och Adelaide Clemens med flera. Ta en titt på trailern här nedanför.

 

Kretsen kring Virginia Woolf

Skrivet av: Tommy Sundin

För ungefär hundra år sedan började en blixtrande konstellation av brittiska författare, konstnärer och intellektuella att formera sig i kvarteren runt Gordon, Tavistock och Russell Square i London. Stadsdelen heter Bloomsbury och så har också gruppen blivit kallad.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Linnea Sandberg den 12 september 2012