Pappas vingar

Kärleksfull berättelse från ett Sardinien i omvandling.

På Sardinien växer semesterbyarna upp som svampar ur den steniga jorden. Små obetydliga tomter blir värda miljoner, och många säljer sina gårdar och marker till exploatörerna. Men inte madame.

En kvinna som står emot

Madame är huvudperson i denna bok, som berättas genom den 14-åriga grannflickan. Flickan ser med stora ögon och med ett nyktert resonerande hur de vuxna beter sig när det står klart att madame inte tänker sälja. Därmed blir hela området osäljbart, eftersom madames tomt ligger närmast havet.

Madame driver ett litet pensionat med få betalande gäster. Vissa besökande herrar blir grundligt omhändertagna, madame bjuder både på hemlagade läckerheter och mustig erotik. Grannflickan, madames förtrogne, är allestädes närvarande och ser, hör, lär.

Härlig läsupplevelse

I byn är madame en omstridd person. Hon hindrar de andras försäljning, och de kallar henne en hora. Flickan vet bättre, allt madame gör beror på hennes kärlek till Sardinien och till människorna.

Med sina drygt 100 sidor är denna bok en mycket charmig berättelse från en del av Europa som sällan syns i litteraturen. Luras inte av det lite tråkiga omslaget - mellan pärmarna finns en härlig läsupplevelse.

 

 

Igelkottens elegans

Av: Barbery, Muriel Tipsat av: Elenor Lindberg

En bok att bli lycklig av. Tre osannolika personer med mycket gemensamt möts i ett parisiskt bostadshus.

Kristina Kappelin om sitt Italien

Skrivet av: Anna Sahlén

Journalisten och författaren Kristina Kappelin föreläste på Umeå stadsbibliotek den 13 oktober. Inför hennes besök ställde vi några korta frågor till henne om hennes relation till Italien, där hon lever och verkar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 24 mars 2016