Pappaklausulen

En samtidsroman om relationer i en familj, där pappan inte räckte till när barnen var små och vad det gör med dem 30 år senare.

En frånvarande pappa som bor i ett annat land kommer på ett av sina årliga besök. Han gör det av skattetekniska skäl men också för att träffa sina barn, en son och en dotter i 30-årsåldern. De har egna familjer och egna bekymmer och ett komplicerat förhållande till sin far och hans sätt att vara. 

Krav och förväntningar

Sonen är föräldraledig och försöker klara vardagen med två småbarn som sällan sover. Dottern har inlett en ny relation som hon inte vet vad hon vill med. Samtidigt kämpar hon med sorgen över att hennes son från ett tidigare förhållande inte vill ha kontakt med henne. Till detta kommer deras far med sina krav och förväntningar, vilket får framför allt sonen att krackelera. 

Pappaklausulen är en roman om relationer i en familj, där en pappa inte räckte till när barnen var små och hur det ekar i deras nuvarande tillvaro. Vad som är arv och miljö och huruvida vi ens kan förändra oss om vi vill svävar som frågetecken över texten. 

Jonas Hassen Khemiri har skrivit en träffsäker samtidsroman om svårigheterna i att vara en del av en eller flera familjer och att orka älska fel och brister hos dem vi lever tillsammans med när kraven på oss är stora. Bitvis vackert skrivet om vardag, sorg och kärlek i en ganska deterministisk text med en strimma hopp om försoning.   

Fler tips

  1. Barnvagnsblues

    Av: Roxberg, Ester Tipsat av: Jenny Sandells

    En dragkamp mellan att anpassa sig till sin nya roll och att hitta tillbaka till sitt gamla jag. Agnes är en nybliven småbarnsförälder som inte trivs med uppoffringen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 25 oktober 2018