Påsöm

Pedagogiskt häfte där du lär dig grundläggande sömnadstekniker och får en intressant historik.

Av: Jobs Arnberg, Anna-Karin
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Många känner till den broderade blomsterprakt som ursprungligen förknippas med dräkter från Floda socken i Dalarna. Med rötter flera hundra år bakåt i tiden har blommorna spridit sig över på både väskor och heminredning och fler än kullor håller i nålarna.

Kunskap, tips och trix

Till serien "Hemslöjdens teknikhäften" bidrar Anna-Karin Jobs Arnberg, verksamhetschef på Dalarnas museum med gedigen kunskap i både dräktskick och påsöm. Hon har även mästarbrev i broderi och är en mycket uppskattad kursledare. Detta märks inte minst på att häftet är mycket pedagogiskt upplagt.

Efter en intressant historik följer en uppställning av vilka material som behövs, följt av de grundläggande sömnadsteknikerna. Här finns inte bara mönster utan även tips på hur du gör dina egna mönsterschabloner. Bakåt i tiden har man exempelvis inspirerats av tapetmönster, vilket passar utmärkt nu när ståtliga blomtapeter åter är modernt.

Vill man inte brodera på större plagg, kuddar eller väskor beskriver författaren hur man broderar på stickade vantar. Även här finns många tips och trix som underlättar förarbetet och broderandet.

 

Fler tips

 1. Heavy-duty sewing

  Av: Sandqvist, Anton Tipsat av: Anna Sjöstedt Wirén

  En handbok i att konstruera och sy egna väskor och andra prylar på hemmasymaskinen.

 2. Sy monster!

  Av: Goble, Fiona Tipsat av: Hanna Widman

  Vem har sagt att gosedjur måste vara nallar eller andra söta små djur? Ett monster kan vara minst lika gosigt och kramvänligt!

 3. Lappa

  Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

  Fokus i den här boken ligger på tygbitar som lagningsmaterial. Du får också lära dig vilka sömmar som passar till vilken sorts lagning och hur två gamla favoritplagg kan bli till ett nytt plagg.

 4. Stoppa

  Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

  Den här boken handlar inte om att stoppa strumpor på ett osynligt sätt. Här blir stoppandet dekor och kan lyfta tråkgrå trikå till nya höjder.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 6 januari 2020