På upptäcksfärd med En stackars liten haj

I år läser Umeås 5-åringar bilderboken En stackars liten haj. Utifrån bokens olika teman fördjupar sig barnen i skapande verksamhet, drama, musik, berättande, lek och rörelse. Och lär sig om hajar.

En stackars liten haj
Give me five är ett samarbete mellan biblioteken i Umeå kommun, förskolepedagoger och 5-åringar. Tillsammans djupdyker barn och vuxna i en utvald bok varje läsår. Årets bok är En stackars liten haj av Mårten Sandén (text) och Per Gustavsson (bild).

Många teman att jobba med

Rädsla och mod, att komma vilse och hitta hem, utsatthet och längtan efter tillhörighet är några av bokens teman. Andra ämnen är hajar och hav, vattnets väg in i hus, natten och de som jobbar nattetid, äventyr och magisk realism eller surrealism. En stackars liten haj har en poetisk ton och ett fantastiskt bildspråk som utmanar barns nyfikenhet, väcker frågor och empati.

Alla förskoleavdelningar som är med i årets omgång har besökt sitt närmaste bibliotek. Där har 5-åringarna krupit genom vattenledningsrör, sjungit haj-sånger och träffat den stackars lilla hajen som simmat vilse i stadens vattenledningar. Efter att ha hört hela berättelsen läsas upp, har alla grupper fått ett eget exemplar av bilderboken med sig tillbaka till förskolan.

Sagofester i maj

Skapande barn på Sagofesten 2013
I samarbetet deltar också Umevatoriet, Naturskolan, Västerbottens museum och Umeå kommuns kompetenscentrum för flerspråkighet. De ordnar fortbildning för biblioteks- och förskolepersonal kring bokens olika teman och bjuder också in 5-årsgrupperna till sina olika verksamheter. Dessutom är de med och arrangerar den festliga avslutningen, Sagofesterna i Hörnefors (26 maj 2016) och på Västerbottens museum i Umeå (27 maj 2016).

Text: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket
Foto: Tove Backman

1. En stackars liten haj

Av: Sandén, Mårten
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

1. En stackars liten haj

Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Anna Sahlén

En pojke älskar att bada men är så förskräckligt rädd för hajar.

Sånger för en stackars liten haj

Skrivet av: Jesper Salander

Lyssna på haj-sånger, inspirerade av Mårten Sandén och Per Gustavssons bok om En stackars liten haj. Årets Give me five-bok i Umeå läsåret 2015-2016.

Sagostund på två språk

Skrivet av: Åsa Zetterström

Söndag 21 februari firades internationella modersmålsdagen, med flerspråkiga sagostunder på några bibliotek i Umeå kommun. Redan veckan innan var det tvåspråkig sagostund på Ålidhemsbiblioteket.

Ett lyckat bilderboksprojekt

Skrivet av: Åsa Zetterström

Berättarprojektet Give me five låter femåringar möta spännande, farliga, roliga och nyskapande bilderböcker. Från 2015 ingår det i den ordinarie verksamheten på flera bibliotek.