På sommarens läslista

Sommar och kanske extra mycket tid till läsning. Det betyder både lättsamma titlar och sådana som kräver mer tid. Vi frågade bibliotekens personal om vad som ligger i deras bokhögar inför sommaren.

Malin Granberg, Sävarbiblioteket:

Giftmakerskan av Sarah Penner om en kvinna som driver ett annorlunda apotek i 1790-talets London. Hon hjälper i största hemlighet kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Den låter spännande!

Förfalskad konst av Peter Lloyd - Sveriges enda konstpolis berättar. Låter också superspännande i mina öron. 

Veronika Hägglund, Hörneforsbiblioteket:

Min sommarläsning är härlig blandning av fantasy, ett ”whodunnit?”- mysterium och somrig kärlek:

A kingdom of flesh and fire av Jennifer L. Armentrout
Del två i serien ”From blood and ash" ("Ur blod och aska” på svenska) och jag hoppas att den som sin föregångare är fylld av kärlek, svek och hämnd.

The woman in the library av Sulari Gentill
Ett mord sker i Boston Public Library och fyra främlingar blir kvarhållna, kan en av dem vara mördaren? Mord i biblioteksmiljö, svårt att motstå!

Book lovers av Emily Henry
Emily Henry gjorde succé med Beach read (Strandläsning på svenska) och detta är ännu en sommarromans mellan två bokälskare. Perfekt semesterläsning!

Maria From, Vännäsby bibliotek:

Nick Hornbys senaste Precis som du som handlar om att bli förälskad i någon som inte är precis som du. Har läst tidigare böcker och tyckt mycket om dem. 

Brukar alltid läsa någon om mysiga mord. Det blir antingen Strandhotellet av Christina Olséni och Micke Hansen eller Dödens skugga av James Runice om Morden i Grantchester, eller kanske bägge två.

Det blir också en Jonathan Tropper vars svarta humor passar i alla fall mig. Har lästa Sju jävligt långa dagar och har länge tänkt att läsa en till av författaren. Nu hoppas jag att det blir av. 

Maria Engström, Tegsbiblioteket

Hata samtiden av Nanna Johansson
Ett nytt seriealbum av satirmästaren Nanna Johansson som denna gång går hårt åt svenskarnas krav på perfektion, arbetsmoral och intresse för inredning. Skrattfest väntas i hängmattan med denna bok!

The dangers of smoking in bed av Mariana Enriquez
Magisk realism möter skräck och obehag i denna färska novellsamling från argentinska Mariana Enriquez. Tur att sommarnätterna är ljusa.

Good Omens av Neil Gaiman och Terry Pratchett
En bok jag länge haft på att läsa-listan och som nyligen blivit tv-serie. Skräck-komedi-fantasy (!) med knasiga änglar, slöa demoner och självaste antikrist som en 11-årig pojke med siktet inställt på att förgöra jorden. Det blir min strandläsning i sommar.

Annika Eriksson, Umeå stadsbibliotek:

Sanningsbärarna av Jenny Küttim, en uppväxtskildring om livet i Jehovas vittnen, samt en granskning som Jenny gjort efter att hon lämnat Jehovas vittnen som tonåring och börjar arbeta som grävande journalist.

Sedan har det kommit två nya delar, nummer sex och sju, av Vardagar av Ulf Lundell, "Sveriges charmigaste surgubbe" som en recensent i Kulturnytt i P1 uttryckte det. Tjocka volymer som vanligt, så de räcker länge.

Anna Sahlén, Umeå stadsbibliotek:

Jag ska läsa en deckare som jag hoppas är trivsam, The magpie murders av Anthony Horowitz. Efter ett tips från en kollega.

Sedan ska jag läsa Beastie Boys book, som är en sådan där bok jag medvetet sparat på. Minnen från ett favoritband, i en inspirerande stad och tid.

Det är också läge för att ta sig an någon oläst klassiker. I fjol läste jag A farewell to arms. Kanske är det Vredens druvors år i år? Och kanske samläser jag den med Joan Didions Where I am from.

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek: 

Jag tänkte ta tillfället i akt och lära mig syra grejer så jag har lånat Stora boken om fermentering av Jenny Neikell. Hon är tydligen expert på fermentering så det ska bli spännande att testa olika grejer med mat. Jag älskar mat.

Sedan hoppas jag att Joyce Carol Oates Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. ska hinna komma till min semester så jag kan njuta av denna drygt 800-sidors epos i lugn och ro. Av ingen annan anledning än att jag hela tiden vill läsa mer Oates men alla spännande deckarserier hela tiden kommer i vägen. Hon är ju typ ALLTID bra.

Jesper Salander, Umeå stadsbibliotek

Det jag vet jag ska läsa är "Tusen år i Uppåkra" av Dick Harrison. Handlar om den spännande fyndplatsen Uppåkra, som var ett maktcentrum i nuvarande Skåne under järnålder. Inte på långa vägar lika känt hos allmänheten som exempelvis Birka, men betydligt större till ytan, och enbart en bråkdel har hittills grävts ut.

Åza Sjöstam, Tegsbiblioteket

Jag planerar att försöka läsa ut Kallocain av Karin Boye som jag hållit på att läsa under våren. Det är en dystopi som skrevs 1940 och beskriver ett framtida dystert samhälle där individen kontrolleras av och tillhör staten. Jag ska också läsa Skuld av Niklas Krog, en historisk spänningsroman som utspelas år 1291.

Anna Östman, Umeå stadsbibliotek:

Jag drömmer om att hinna läsa de här tre:

Ulla Molin - Liselotte Fritz skriver om en trädgårdsarkitekt med en unik stil, som skapade tidlösa trädgårdar. Vi får även möta människan Ulla Molin och träffa trädgårdskändisar som hon har inspirerat.

Säpo inifrån - Tio veteraner berättar för Bengt Nylander om sitt arbete vid svenska säkerhetspolisen.

Hur Stella lärde sig prata - Logopeden Christina Hunger var en föregångare i "hundknapp"-branschen. Med förinspelade korta meddelanden lärde hon sin hund Stella att kommunicera med ord.

Annika Kimmel, Sävarbiblioteket

Böckerna som ligger i min sommarläsningshög är Hanya Yanagiharas To Paradise, Jeanine Cummins American Dirt och Phil Stampers Golden Boys.

Om jag får låna av dottern som får del 2 och del 3 i present så vill jag även läsa ut "Vanitas"-trilogin av Ursula Poznanski. Just nu läser jag Fädernas missgärningar av Åsa Larsson. 

Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek

Först har jag Portugals sorg, en nyutgåva från 2021 med två ihopslagna romaner av Jose Saramago, Blindheten och Alla namnen. Blindheten är hitils mycket lovande, den handlar om en epedimi av blindhet som breder ut sig och hur ett auktoritärt samhälle hanterar situationen.

Vidare väntar Christian Krachts nya roman Eurotrash, någon slags roadtrip där en person med författarens namn far runt med sin alkoliserade mor i Europa. Peter Nadas Slutet på en familjeroman och Ngugi Wa Thiongos biografi Drömmar i krigets skugga kanske också hinns med. Ett par nya facklitterära böcker hoppas jag också på, Leonidas Aretakis Extas i folkhemmet och Jack Werners Ormen Friske.

Jenny Sandells, Vännäs bibliotek

Jag ser fram emot att läsa Hem av Karin Erlandsson. Boken är en ovanligt kort historisk roman som ger glimtar ur några åländska familjers liv från 800-talet till nutid. Hemmet, havet och det unika med att leva på en ö skildras. Någon ger sig av, och någon stannar hemma med dubbel arbetsbörda och ovisshet. Extra aktuell eftersom det i år är 100 år sedan Åland blev självstyrt.

Jag vill även läsa Anna Björklunds essäsamling Kvinnomanualen. Titeln lockar mig egentligen inte alls, men när jag läste någonstans att författaren hade stannat och tagit ett glas vin på en restaurang på väg hem från BB (för att inte gå miste om det vanliga livet), hamnade boken omedelbart på läslistan. Och nu är jag uppriktigt intresserad av vad hennes tes är – är det ute på stan eller hemma i tvättstugan hon kommer att landa?

Och slutligen planerar jag att fortsätta följa Betty från Hudiksvall, som jag fastnade totalt för i Räkna hjärtslag. I del två, Värma händer, är hon inte längre hembiträde utan gift och yrkesarbetande, men tillvaron är inte ljus och hon får kämpa i sitt äktenskap. Jag hoppas att serien fortsätter att leverera. Och att Betty får lite frihet och en äggklocka.

 1. Hem

  Av: Erlandsson, Karin

Elina Vikström, Grubbebiblioteket

Har fruktansvärt mycket böcker hemma, så ambitionen är mest att plöja sig igenom den högen så gott det går, men några titlar ser jag extra fram emot! 

Iron Widow av Xiran Jay Zhao har jag bara hört goda saker om än så länge. Har velat ge mig in i kinesisk science fiction ett bra tag nu, så det här känns som en kanonstart på den resan. 

Kroppens sällsamma liv efter döden av Mary Roach står också på min lista, älskar medicinsk historia och tycker det är fascinerande hur synen på kroppen ändras med resten av samhället. Författaren gästade också favoritpodcasten Sawbones för ett par år sedan, så när jag såg att en av hennes böcker fanns på biblioteket tidigare i år kunde jag inte låta bli att reservera in den till mig själv.

My brain is different av Monzusuär en alldeles ny biografisk manga. Vid sin sons NPF-utredning insåg författaren att många av tecknen även stämde in på henne själv, och fick således diagnosen ADHD i vuxen ålder. Hon ville veta mer och efterlyste berättelser från andra personer i Japan med NPF. Resultatet är sammanställt i den här boken, där nio personers liv dokumenteras i små vinjetter. Jättespännande tycker jag! Den här typen av verklighetsbaserade serier är väldigt vanliga i Japan men översätts sällan, så jag hoppas att boken är ett tecken på att det kanske är på väg att ändras.

Eva Gustafsson, Umeå stadsbibliotek

Klassikern Den Stora Sömnen av Raymond Chandler - för att jag behöver lite inspiration till ett eget skrivprojekt från Noirgenrens mästare. 

Debuten Masochisten av slovenska Katja Perat - för att en feministisk fallstudie i frihet och underkastelse som fantiserar fritt om några av mina historiska favoritgubbbar (de Sade! Freud! Rilke!) låter alldeles oemotståndligt. 

Reportageboken Skogslandet av grävande journalisten Lisa Röstlund - för att den verkar trumfa vilken deckare som helst, och för att Lisa kommer på författarbesök till Umeå stadsbibliotek i höst.

 (Ja, och så ungefär tjugo titlar till i vanlig verklighetsfrånvänd ordning) 

Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket

Mest kommer jag bara gråta över virkespriserna och vad de gör för mitt planerade bastubygge (dräper det, kort och gott). Men läsa ska jag också hinna med. Nu är det väl förhoppningar och regnbågar alltihop, men innan vi står med båda fötterna i augusti, och med hjälp av min älskade älskade e-boksläsare, hade jag tänkt hinna med:

Girig-Sverige av Andreas Cervenka. Cervenka är ju en ekonomikommunikatör utan jämförelse i det här landet, jag räknar med både underhållande och informativt. Också ett sätt att bearbeta inflationsångesten.

The Iron Dream av Norman Spinrad. Hitler flyr Tyskland efter första världskriget, blir medelmåttig pulpförfattare i USA, skriver en fascistutopisk scifiberättelse. Spinrads arga uppgörelse med fascisttendenser i hans samtida litteratur, utlovas vara riktigt rolig!

Priestdaddy av Patricia Lockwood. Lockwoods No one is talking about this är bland det bästa jag läst i år, hennes memoarer om året då hon och hennes man flyttade tillbaka till hennes helt tokiga föräldrar kan ju inte gärna vara mycket sämre.

Red Plenty av Francis Spufford. Kollektivroman där planekonomin under Chrustjov har huvudrollen. Vadå torrt, det låter väl inte torrt?

Och så inbillar jag mig (säkert felaktigt) att jag har plats för någon sista sak. Kanske ger jag mig till slut på Anna Gavalda, kanske öppnar jag efter många om och men David Madsens Memoirs of a gnostic dwarf, kanske tar jag tag i saken och slår på Mark Lanegans självbiografi Sing backwards and weep (självklart som ljudbok, man tar väl alla chanser att höra hans röst, så saknad han är).

Ulrika Wikman, Holmsundsbiblioteket

Planerar att läsa ut serien av Roy Jacobsen som börjar med boken De osynliga, följt av Vitt hav, Fartygets ögon och Bara en mor. Berättelsen startar kring första världskriget och bygger på verkliga händelser kring ön Barröya i nordnorge och folket där. 

Albin Knutsson, Ersbodabiblioteket

Sun Axelssons Drömmen om ett liv som jag blivit tipsad om, av samma person som uppmärksammade mig på Cora Sandel, och för att omslaget till originalutgåvan från 1978 är så fint. Jag har också sett henne jämföras med Kerstin Thorvall och det lovar ju gott.  

Henry Parlands Sönder, en klassiker som gått mig förbi och så kan jag inte gärna ha det. Det ska vara banbrytande modernistiskt, och sånt kan väl åldras lite hursomhelst, men tydligen är det också en klassisk kärleksskildring, från 1920-talets Helsingfors.

Jag ska också se till att få tag i Joan Didions debutroman Run river (läs köpa – den saknas tyvärr i bibliotekets katalog). Didion lär i efterhand ha ansett boken vara präglad av falsk nostalgi kring ett mytiskt ruralt Kalifornien och det tycker jag låter lockande, inte minst i kombination med titeln. Jag föreställer mig något likt Steinbeck fast mer drömskt än kärvt.

Moa Wållberg, Nordmalings bibliotek

Under the whistering door av TJ Klune - jag läste The house in the Cerulean sea och älskade den! 

The midnight Library av Matt Haig (Midnattsbiblioteket) - Har fått den rekommenderad till mig, ska tydligen vara jättebra, så den ser jag fram emot.

A marvellous light av Freya Marske - magi och hbtq-bok som utspelar sig i edwardianska England och med hemliga sällskap.

Det här är i alla fall förhoppningen sen brukar det blir vad som faller mig in i stunden. Det kanske blir en massa manga istället. 

Annalena Hedman, Vännäs bibliotek

Jag ska hemestra, och vad passar då bättre än att läsa litteratur från/om hemorten?

Det blir först och främst Mikael Berglunds Ovanjorden, som har fått finfina recensioner.
Oskar sommarjobbar på en förskola i Ammarnäs och förälskar sig i ett av barnens storasyster, renskötaren Eija. En kärleksroman ("utan socker", skrev någon) som handlar om det starka bandet till ett landsskap och en människa som inte utan komplikationer låter sig älskas.

Sedan ska jag läsa Under falkens vingar, Anton Marklunds debut som spänningsförfattare. Huvudpersonen, socionomen Ramona, bor några mil utanför Skellefteå. Hon har en förmåga att se mer om människors omständigheter än vad de själva vill avslöja. En gåva som både är en välsignelse och en förbannelse, enligt beskrivningen av boken. Say no more!

Och så lite mer spänning på det: Anki Edvinssons nya deckare Sjöjungfrun handlar om en kvinna som hittas mördad i Umeälven. En ung man ställer sig på Rådhustorget i bombväst. Har händelserna något samband? Det ska poliserna Charlotte von Klint och Per Berg - och jag - ta reda på.

Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket

Jag lånade precis hem en nyöversättning till svenska av Anne på Grönkulla. Det blir bra att få läsa något bekant som ändå kanske bjuder på någon liten överraskning.

Jag ska också lyssna på Vända hem av Yaa Gyasi. Tyckte att hennes bok, Inte av denna världen, var så fantastiskt läsvärd. 

Och om jag har tur så hinner jag få Emilie Pines nya bok Ruth & Pen innan sommaren är över. Hon debuterade med essäsamlingen, Allt jag inte kan säga, som består av sex essäer som skildrar händelser ur hennes liv. Det är ärligt, naket och viktigt. 

Mattias Nilsson, Umedalens bibliotek

Det blir mycket franskt.

En kvinnas frigörelse av Edouard Louis, Annie Ernauxs Åren och en gammal science fiction I tidernas gryning av René Barjavel från 1968 som bland annat ska ha förebådat "smart-mobiltelefonen".

Det blir nog en massa fakta också, Ukraina och klimat- och katastofer pockar på. Men jag har alltid stora bokhögar inför sommaren och det är sällan dem jag läser. Hela poängen med sommar och semester är att läsa fritt och helt oplanerat, tycker jag. 

 1. Åren

  Av: Ernaux, Annie

Magnus Brändström, Umeå stadsbibliotek

Håller på med Mikael Yvesands Häng city som jag tycket hade en rolig beskrivning på minabibliotek. Boken är just roligt tycker jag, och lite spännande. Började just också med Stjärnklart av Lars Wilderäng som är en dystopi jag blivit tipsad om för länge sen. 

Har snöat in en del på klimat och miljöfrågor, och tänkte försöka mig på Post growth living av Kate Soper nån gång i sommar. Den försöker sig på en ny vision av det goda livet som är kompatibel med den omställning som behövs för att klara klimatförändringarna.

Kanske även ska försöka avsluta den något påbörjade andra delen i Robin Hobb’s Farseer-trilogi, The Mad Ship en fantasybok fylld med pirater, levande skepp, kärlek, dramatik, action och magi med intressanta flerdimensionella karaktärer. 

Våra texter

 1. Vår bästa läsning 2021

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Personalen på Umeåregionens bibliotek väljer sin bästa läsning 2021.

 2. Sävarbibliotekets låntagare tipsar

  Skrivet av: Annika Kimmel

  Strax före jul fick Sävarbibliotekets vuxna låntagare lämna in sina bästa boktips. Nya böcker och klassiker från olika genrer. Här listar vi titlarna och motiveringarna.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 20 juni 2022