På sommarens läslista

Sommar och kanske extra mycket tid till läsning. Vi listar vad som står på bibliotekspersonalens läslistor sommaren 2020.

Magnus Brändström, Umeå stadsbibliotek:

Jag hade tänkt försöka hinna med The Black Swan av Nassem Nicholas Taleb, ett utforskande av vad vi vet om vad vi inte vet och Det här är inte propaganda av Peter Pomerantsev som handlar om informationssamhällets skuggsidor.

Karin Gulliksson, Bjurholms bibliotek:

Jag tipsar om Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Jag har visserligen redan läst den men den var otroligt bra. Man får följa en liten flicka från 5-års ålder och hennes överlevnad ensam i ett hus i träsket. Vackert språk, spännande, sorglig och helt underbar.

Anna Östman, Umeå stadsbibliotek:

Jag ska lyssna på Lucy av Jamaica Kincaid, inläst av Robin Miles.

 1. Lucy

  Av: Kincaid, Jamaica
 

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek: 

Eftersom det kommer en del sju i serien Vargbröder av Michelle Paver ska jag ägna mig åt att läsa om hela serien i sommar. Ett sidoprojekt är också att läsa Karin Henrikssons böcker om USA och USA:s presidenter då jag är besatt av USA-podden från Sveriges Radio.

Jag höll nästan på att glömma nämna mitt bästa projekt i sommar: att läsa Olympiaboken från alla år som haft sommar-OS eftersom jag måste lindra sorgen och tomheten efter årets uppskjutna spel.

 1. Trump

  Av: Henriksson, Karin

Synneva Byrkjeland, Biblioteksbussen:

Jag tänkte läsa Enno Tammers bok Ilon Wikland: ett konstnärsliv. Biografin tar oss från hennes uppväxt i Estland, via flykten på en segelbåt och till hennes rika konstnärsliv i Sverige där hon sedan bosatte sig. Hon är väl mest känd som illustratör till flera av Astrid Lindgrens böcker. För några år sedan besökte jag Ilons underland i Haapsalu i Estland och det ska bli intressant att läsa mer om henne.

En annan bok på min läslista är poesiboken Dikter av Stina Ekblad. Den kom ut redan 1977. I augusti kommer hennes självbiografi Här brusar strömmen förbi och eftersom jag inte har läst hennes poesibok förut tycker jag att det ska vara intressant att läsa den först. Stina Ekblad är uppvuxen i Solf som ligger i samma kommun i Österbotten som jag växte upp i och det gör mig extra nyfiken på hennes bok.

Veronika Hägglund, Hörneforsbiblioteket:

Det blir nog en hel del läsning i sommar och några jag planerar att ta mig an är Beach Read av Emily Henry: en somrig romance med det oemotståndliga temat ”opposites attract”. Bränn alla mina brev av Alex Schulman: handlar om Schulmans mormors hemliga kärlekshistoria och kanske är jag sist i Sverige med att läsa denna, men jag hoppas att den lever upp till alla lovord! Ninth House av Leigh Bardugo: Hemliga sällskap, mord, makt och magi i en fantasyförpackning känns för mig som otroligt rimlig sommarläsning.

Mats Enarsson, Umeå stadsbibliotek:

Jag ser fram emot att läsa 1793 och 1794, kommer nog att ge dom till mig själv som överraskningspresent. Edward Snowdens I allmänhetens tjänst ska jag läsa klart, brutal ögonöppnare för den massövervakning vi är utsatta för. Slutligen blir det nog en klassiker ur morfars gamla bokhylla - där finns gott om tummade exemplar ur svensk litteraturhistoria.

 1. 1793

  Av: Natt och Dag, Niklas
 2. 1794

  Av: Natt och Dag, Niklas

Maria From, Vännäsby bibliotek:

Jag ska äntligen läsa Hans Roslings Factfulness samt skaffa mig lite klimatpositivism i Klimatglädje av Emilia Arvidsson samt Gör skillnad av Johanna Nilsson.

Anna Sahlén, Umeå stadsbibliotek:

Jag ska läsa Michael Christies Greenwood som jag fått tips om och någon av Jamaica Kincaids romaner, eller möjligen hennes trädgårdsbok My garden (book). Och sen tänker jag läsa om Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten och Bret Easton Ellis American psycho. Jag har faktiskt redan börjat på båda. Och just det, min kollega Tove tipsade så inspirerande om The binding av Bridget Collins så den blir det också. 

Monica Pettersson, Sävarbiblioteket:

Ljusa sommarnätter är perfekt för obehaglig läsning, så i min sommarhög finns bland annat Richard Shepherds Onaturlig död, Lindsey Fitzharris Konsten att skära i kroppar, Vivian Shaws Strange practice och Mary Shelleys Frankenstein.

Annika Eriksson, Umeå stadsbibliotek:

Astrid Värings I som här inträden i nyutgåva. Har läst den tidigare och diskuterat den i en bokcirkel. Intresserar mig för medicin- och psykiatrihistoria och denna skildring av psykiatrisjukvården och synen på psykisk sjukdom i 1940-talets Sverige är väldigt gripande. Ska också försöka ta mig igenom Ulrika Knutssons Den besvärliga Elin Wägner. Skrev uppsats i idéhistoria om Ellen Key och det skulle vara intressant att fördjupa sig i en annan kvinnorättskämpes liv.

Moa Wållberg, Nordmalings bibliotek:

The binding av Bridget Collins, Queen of Air and Darkness av Cassandra Clare och mangaserien The promised neverland är några av de böcker jag tänkt försöka läsa i sommar.

Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek:

Jag har sparat N.K. Jemisins nya The city we became till semestern. Eftersom jag älskade Broken Earth-trilogi så vill jag läsa Jemisins nya roman när jag är ledig och inte är distraherad av jobbet. Ser även fram emot att läsa The book of M av Peng Shepherd. Mindre klassisk semesterläsning på listan, men som nog är bra att läsa när man har tid att reflektera: Intill slutet vill jag vittna: dagböcker 1933-1945 av Victor Klemperer, som kom i nyutgåva i år, samt Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba.

Johanna Dahlgren, Hörneforsbiblioteket

Jag längtar efter att få läsa nya Hungerspelsboken "Balladen om sångfåglar och ormar" av Suzanne Collins och så ska jag läsa Magnus Västerbros "Pestens år".

Maria Engström, Tegsbiblioteket

Jag har precis fått min sommarläsning. Det blir Vi for upp med mor av Karin Smirnoff, uppföljaren till den fantastiska Jag for ner till bror som jag längtat efter att få läsa fortsättningen på. Den andra boken är Bakvatten av Maria Broberg. Den har fått så fina recensioner och utspelar sig i Västerbotten. Det är så kul att läsa våra nya Västerbottensförfattare som klockrent och på sina egna vis tar över berättararvet från det gamla gardet.

Till sist Ammaseus horisont: AI tolkar Karin Boye av AI. Karin Boyes poesi omtolkad av en artificiell intelligens som tränats på Boyes diktning känns alldeles för knäppt och intressant för att missas.

Terje Nordin, Robertsfors bibliotek

Avslutade just Antikapitalism av Eric Olin Wright och har nu påbörjat Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. Men jag har ingen speciell plan för sommarläsningen. Högen med olästa böcker är omfattande och jag tar nog helt enkelt det som känns mest lockande för stunden.

Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek

Dagar utan slut av Sebastian Barry och Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 31 maj 2020