På flykt

Många tonåringar i Sverige vet hur det är att behöva fly från krig och terror. Att försöka börja om i ett nytt land. För den som inte har upplevt det själv kan en bra bok kanske göra det lite lättare att förstå.

Flyktingar till fots
Tänk att tvingas fly från ditt hemland och börja om i ett nytt, främmande land. Idag finns det många ungdomar i Sverige som vet hur det är, som har flytt från krig, förtryck och terror. Som har fått börja om, kanske helt ensam, med ett nytt språk, i en ny skola och som har fått hitta nya vänner. Som kanske också har väntat länge på besked om de får stanna eller inte.

Det är väldigt svårt att förstå hur det är, för den som inte har behövt vara med om det. Kanske kan en förstå lite mer genom att läsa en bok som handlar om att fly.

Text: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Foto: radekprocyk/Bigstock

 1. Överlevaren Isaq

  Av: Werner, Boel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 2. Ny här

  Av: Wahldén, Christina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 3. En ö i havet

  Av: Thor, Annika
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 4. Jag, Almina

  Av: Nilsson Spets, Anna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 1. Om det var krig i Norden

  Av: Teller, Janne Tipsat av: Andrea Ejelöv

  En diktatorisk regering har tvingat dig från ditt hemland. Du är inte välkommen i asyllandet och du räknas som en tredje klassens medborgare som stjäl arbete och pengar från de inhemska medborgarna. Varje dag längtar du hem - till Sverige innan kriget.

 2. I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

  Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Johanna Dahlgren

  Ombeni kommer ensam till Sverige från östra Kongo. I Sverige är det kallt, mörkt och ensamt. Hon har svårt att sova på nätterna trots att hon äter sömntabletter. När någon skriker väcks minnena till liv och paniken bryter ut.

 3. Jag är en pojke med tur

  Av: Zak, Monica Tipsat av: Annika Edlund

  Det här är den hjärtskärande berättelsen om Esmat som kommit ensam till Sverige. Det är en käftsmäll, en tankeställare. En optimistisk bok om en pojke som tror på livet. Läs den!