På besök hos Tamer Institute

Den palestinska läsorganisationen Tamer Institute belönades nyligen med 2009 års Astrid Lindgren-pris. För fyra år sedan hälsade bibliotekarien Anna Holmström Degerman på hos organisationen i Ramallah. Här skriver hon om besöket.

Ramallah

Ramallah. Känn ordentligt på namnet, smaka på det. Vad är det vi associerar med Ramallah? Självmordsbombare? Dödsskjutningar? Oroligheter?

Hur ofta har ordet inte virvlat förbi i tv-nyheterna genom åren? ”Arafats högkvarter bombat i Ramallah.” ”Nya oroligheter vid gränskontroll i Ramallah.”

Visst är allt detta sant men det är inte hela sanningen.

Den instängande muren

Ramallah
En eftermiddag våren 2005 tog Miss Jehan Helou emot oss på Tamer Institute i Ramallah. Vi var fem svenska bibliotekarier på resa i Palestina, och vi fick se biblioteket och rummen där barnen skrev och målade.

De hade gjort många uttrycksfulla teckningar av hur de upplever muren. Vårt samtal med Miss Helou börjar, som på så många andra ställen i Palestina, med muren. Naturligtvis är det så.

En kvarts miljon palestinier är direkt berörda och många byar är totalt omringade av muren, de flesta är dessutom instängda mellan den och ”gröna linjen” (som är gränsen mellan Västbanken och Israel).

Muren påverkar vardagen i Ramallah. Arbetslösheten har ökat på grund av muren, och barnen lider av näringsbrist. På Tamer Institute försöker man på olika sätt skapa opinion mot muren och har tryckt upp affischer och kort efter barns teckningar.

Började med läskampanjer

Miss Helou såg nog på oss att vi var lite trötta och hungriga för hon bjöd på goda juicer och olika sorters kryddade bröd med fyllning när vi satte oss ner för att få höra mer om verksamheten.

Allt började 1989 som ett svar på människors behov av lärande i det palestinska samhället. Tamer Institute for Community Education startade med läskampanjer som med tiden har utvecklats till flera andra projekt, och de har även en nationell läsvecka varje år då många organisationer är involverade.

Tamer Institute tror på kreativt lärande för personlig utveckling och investering i tillgängliga resurser. Ungdomar är viktiga i utvecklingen av lokalsamhället. Institutet vill uppmuntra framväxten av många små grupper och nätverken dem emellan.

Utbildar lärare

Utbildning anses som mycket viktigt. Tanken är att kunskaper inte bara ska handla om betyg utan att färdigheter visar sig på flera olika sätt. Tamer Institute utbildar lärare i vikten av att läsa som ett medel för att förändra attityder. Lärarna har ofta en traditionell undervisning och institutet försöker få in mer interaktivitet i stället.

Ungdomar får lära sig att analysera texter och inspireras till eget skrivande. Biblioteket på Tamer Institute fungerar som en klubb, ett ställe att komma till.

Undervisar om Palestinas historia

Tamer Institute
Barn och ungdomar har engagerats att lära känna sitt samhälle och sin omgivning. De har samlat in material och träffat äldre människor som berättat för dem om Palestinas historia.

Målgruppen för Tamer Institutes verksamhet är huvudsakligen barn och ungdomar, men viktiga målgrupper är också pedagoger, bibliotekarier och barnens familjer.

Tillsammans med Kulturministeriet öppnade institutet ett resurscenter som med olika aktiviteter stödjer 60 bibliotek på Västbanken och i Gaza. Centret har kompetensutveckling för bibliotekarier, workshops för författare och illustratörer.

Bokutgivning och utbildningsmaterial

Organisationen har en ganska stor utgivning av barnböcker. De kan vara skrivna av barn, som My first book - en samling av 12 historier berättade av barn om hur det är att bo under israelisk ockupation. Andra böcker är bland annat The Gallant Five (en legend om en grupp pojkar och deras hästar) och en palestinsk historiebok.

Tamer Institute vill gärna översätta fler böcker. Författare som Anne Carter och Beverly Naidoo har varit på besök. Samarbete finns med British Council, Unicef och Unesco.

Utöver att ge ut böcker sätter institutet även ihop arbetsmaterial och utbildningspaket för lärare och bibliotekarier. Det finns även ”familjepaket” där det kan ingå kritor och annan utrustning.

År 2003 valdes Palestina in i IBBY, International Board of Books for Youth. Tamer presenterade då en skrift om vikten av böcker för barn i väpnade konflikter.

En ny bild av Ramallah

Miss Jehan Helou
Det här är också en del av sanningen. Allt det här händer också i Ramallah. Att det inte syns så ofta i vår del av världen beror kanske på att det inte är nog dramatiskt, det saknar nyhetsvärde.

Men nyhetsvärde ligger ofta oerhört långt ifrån människovärde. Det är synd, men alla vi som var där hos Miss Helou har numera ytterligare en dimension på Ramallah när vi ser tv-nyheterna och det är alltid en början.

Förhoppningsvis har även många andra nu fått ytterligare en dimension, en ny pusselbit till bilden av Ramallah i och med att Miss Helou och hennes kollegor nu belönats av ALMA-juryn.

Grattis Tamer Institute till ett välförtjänt pris!

Text och foto: Anna Holmström Degerman, Hörnefors bibliotek

Länk till Tamer Institute:

Skrivet av: Anna Holmström Degerman den 15 april 2009