Pärlor från poesihyllan

Hanna Hörnberg på Vindelns bibliotek tipsar om två läsvärda poeter.

Poesi bjuder in till alternativa sätt att läsa. En behöver inte läsa från pärm till pärm. Det går bra att ta ut en bok på måfå från hyllan, slå upp en sida. Läsa; förundras, beröras, bedrövas, eller skratta, för att sedan ställa tillbaka den i hyllan.

Varje dikt kan, för det mesta, stå för sig själv. Poesi går att kliva ut och in ur, för att sedan kunna återkomma till igen och igen. Kanske är det något nytt en ser, varje gång. Jag vill tipsa om den senaste diktsamlingen jag läste, faktiskt från pärm till pärm, och en poet jag ständigt återkommer till. 

Åsnans år av Athena Farrokhzad

Athena Farrokhzads nya diktsamling Åsnans år rör sig mellan ytterligheter; mellan nuet och minnen, vardagen och samhällskritiken, livet och döden, djuren och människorna. Åsnan är den röda tråden som går genom boken och förenar dessa ytterligheter. Åsnan är det plågade djuret som tvingas bära en tung last, den är djurvärldens proletär.

Texten utforskar åsnan som symbol för dumhet, som symbol för de bördor och sorger en måste bära genom livet. Texten skildrar åsnor från litteraturen och kulturen; vi får möta både Ior och den åsna som bar Maria till stallet, åsnor som motiv i konsten.

Det är också en diktsamling med mycket humor. Athena Farrokhzad låter djuren starta en motståndsrörelse: RAS – Radical Ass Fraction, och skildrar kampen mellan djuren och homo sapiens med glimten i ögat och huvudet på spiken. Det blir en illustration av vilka möjligheter till uppror som finns och hur löjligt svårt det är att komma överens.

Sorg som kärna

Trots åsnan som någon slags grund och ram är det sorg jag ser som kärnan i diktsamlingen, det är här det bränner till. Textens jag brottas med sin sorg och hur livet ska kunna levas utan de människor som jaget förlorat. "Hur kan en kropp som själv ska förmultna vägra omfatta ändligheten".

Förlusterna och saknaden binds samman med vardagen, den finns ständigt närvarande. I samtalen med barnen på väg hem från förskolan, i närheten mellan jaget och sin älskade, och genom alla ting som bär minnet av de förlorade. Athena Farrokhzad skildrar hur sorgen sliter en itu, och hur kärleken till de som ännu lever är den enda räddningen från att totalt gå sönder.

Athena Farrokhzad är en svensk poet, litteraturkritiker, översättare och dramatiker, född 1983 i Iran. Hon debuterade 2013 med samlingen Vitsvit och har sedan dess gett ut fyra diktsamlingar. 

Wislawa Szymborska

Bilden visar en uppslagen bok med en dikt av Athena Farrokhzad i förgrunden och tända ljus i bakgrunden. Foto: Hanna Hörnberg
Mitt första möte med poeten Wislawa Szymborska var genom ett exemplar av hennes diktsamling Utopia. Jag hittade den på en loppis, sidorna var inte ens sprättade, orden ännu inte lästa. På omslaget en bild av en stol tecknad i blyerts, placerad på ett vatten i en stark blå färg.

Efter att ha bekantat mig med Wislawa Szymborskas poesi köpte jag även samlingsvolymen Dikter 1945 – 2002 och fann fler guldkorn att ständigt återkomma till. Hon är, på ett liknande sätt som Athena Farrokhzad, en poet som använder sig av vardagslivet oavsett om hon skildrar just vardag eller samhället, omvärlden.

Wislawa Szymborska skildrade det vardagliga i nya men enkla skepnader. Hennes texter lägger sig nära läsaren för att sedan blicka utåt.

Wislawa Szymborska var en polsk poet, kritiker, essäist och översättare. Hon föddes 1923, och dog 2012. Under sin livstid gav hon ut 14 diktsamlingar och tilldelades 1996 Nobelpriset i litteratur.

 

 

 

    

Låna böckerna

  1. Åsnans år

    Av: Farrokhzad, Athena
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2022
    Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
    Finns som: Bok
  2. Vitsvit

    Av: Farrokhzad, Athena
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
    Finns som: Bok
  3. Dikter 1945-2002

    Av: Szymborska, Wisława
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2003
    Klassifikation: Slavisk och baltisk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  4. Utopia

    Av: Szymborska, Wisława
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1989
    Klassifikation: Slavisk och baltisk skönlitteratur
    Finns som: Bok

Våra texter

  1. Den litterära åsnan

    Skrivet av: Hans Millgård

    Litterära åsnor finns det gott om. Från Sancho Panzas Rucio till I-or. I det moderna samhället har åsnan blivit allt mindre viktig, men kanske borde vi uppskatta detta arbetsföra djur mer än vi gör.

  2. Personalens poesifavoriter

    Skrivet av: Anna Sahlén

    21 mars har Unesco utsett till världspoesidagen. Vi uppmärksammar dagen med att tipsa om diktböcker som gjort intryck.

  3. Poesi som för tanken ner under marken

    Skrivet av: Rebecca Göransson

    Ett lock med 2023 års utvalda dikt av Ann Jäderlund ligger nu på plats i Umeå, det första av 15 lock som ska placeras ut.

  4. Lars Kleberg får Elsa Swensons stipendium

    Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

    Lars Kleberg, förläggare, översättare, redaktör, författare och kulturförmedlare verksam vid Södertörns högskola, tilldelas 2022 års stipendium om 50 000 kr från Elsa Swensons stiftelse vid Umeå stadsbibliotek.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hanna Hörnberg den 16 maj 2024