Osynligt sjuk

Ett gripande vittnesmål från författaren Karin Alvtegen, som lider av ME, en i samhället dold sjukdom som är plågsam och förändrar tillvaron både för den drabbade och de närstående.

"Dåliga dagar är det dessa val hon står inför:
Att borsta tänderna eller lyssna på Ekot.
Att svara när en av sönerna ringer eller ta en dusch."

Svårt funktionsnedsättande

Författaren Karin Alvtegen lider av ME, myaligisk encefalomyelit. Det är en svårt funktionsnedsättande inflammatorisk sjukdom som drabbar hjärnan och ryggmärgen. Sjukdomen medför muskelsmärta och fatigue, en extrem trötthet som inte går att vila bort, utöver en rad andra symtom som kan skilja sig åt mellan individer. 

Sedan Karin Alvtegen blev sjuk 2013 kan hon inte längre skriva och Osynligt sjuk har författats av Karin Thunberg. De båda har under en tid mötts för att samtala runt ME och situationen som sjukdomen medför. Det finns en utbredd okunskap i samhället om ME som drabbar den som blivit sjuk och de närstående. 

Att hantera en orimlig situation

Det tog flera år innan Karin Alvtegen fick diagnosen ME och hon blev under tiden både felbehandlad och ifrågasatt på ett sätt som brutit ned henne både fysiskt och psykiskt. Hennes syfte med boken är att sprida kunskap för att hjälpa andra och uppmärksamma sjukdomen så att den hamnar på agendan hos beslutsfattare och myndigheter. 

Karin Alvtegen berättar i samtalen om hur hon hanterar en orimlig situation. Vilka strategier hon har för att stå ut och hur hon hanterar sorgen över allt hon inte längre kan göra. Karin Thunberg reflekterar över hennes situation kontra sin egen. 

Även de anhöriga får komma till tals, sönerna, maken, föräldrarna. Boken avslutas med några redogörelser för kunskapsläget kring ME. Det är både intressant och upplysande.

Fler tips

 1. 45 - Morbus Addison

  Av: Skugge, Linda Tipsat av: Anna Sahlén

  Välskriven och berörande skildring som speglar sig i litteraturen. Linda Skugge skriver om tillvaron med en kronisk sjukdom och väver in massor av lästips.

 2. Ro utan åror

  Av: Lindquist, Ulla-Carin Tipsat av: Anna Sahlén

  Nyhetsankaret Ulla-Carin Lindqvist drabbas av ALS. Hon skriver om sjukdomen inifrån och om livet, döden, lycka och sorg sida vid sida.

 3. En sannolik historia

  Av: Alvtegen, Karin Tipsat av: Gith Kvarnström

  Karin Alvtegen som tidigare har skrivit psykologiska thrillers har denna gång skrivit en relationsroman, en bok om att gå vidare i livet. Boken är lättläst och svår att lägga ifrån sig, en riktig bladvändare.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 14 juni 2019