Oskuldens museum

En roman om kärlek och besatthet i sjuttio- och åttiotalets Istanbul.

Kemal har förlovat sig med den vackra Sibel och ser framför sig ett lyckligt äktenskap. Men så träffar han den avlägsna släktingen Füsun och blir våldsamt förälskad i henne. Det blir startskottet för ett stormigt relationsdrama, där Kemal offrar mer och mer för sin förälskelse.

Besatthet och minnen

Orhan Pamuk skildrar utifrån huvudpersonens synvinkel en förälskelse som med tiden utvecklas till besatthet. Som titeln antyder är det samtidigt en roman om minnen och samlande, om att försöka fånga tillvaron genom föremål.

Liksom i Orhan Pamuks övriga produktion är relationen mellan Turkiet och Västvärlden ett ständigt närvarande tema. Boken utspelar sig i slutet av 70- och början av 80-talet och vi befinner oss i ett Turkiet som ännu inte kommit att översvämmas av europeiska turister.

Istanbuls överklass, som Kemal tillhör, präglas av en ambivalent hållning: å ena sidan en önskan om att efterlikna den europeiska livsstilen, å andra sidan en djup förankring i en kultur som genomsyras av tankar om familjens heder.

En levande bild av Turkiet

Även om Orhan Pamuks roman inte lyckas fånga mig på samma sätt som Kemal trollbinds av Füsun, är det här en bok som inte släpper taget. Det är på samma gång en berättelse om djupt allmänmänskliga känslor och en levande inblick i ett svunnet Turkiet.

Oskuldens museum lämnar mig med en känsla av att ha tagit del av ett stort romanverk av samma dignitet som någon av de ryska klassikerna.

Orhan Pamuk fick Nobelpriset i litteratur 2006.

Läs också

  1. Den svarta boken

    Av: Pamuk, Orhan Tipsat av: Tommy Sundin

    Av nobelpristagaren Orhan Pamuk måste jag naturligtvis läsa något. Jag valde Den svarta boken, tegelstensromanen som innebar författarens definitiva genombrott och den bok han själv räknar som sin främsta.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jonas Karlsson den 3 augusti 2017