Orkidéer för alla smaker

Orkidéer är min favoritblomma. Jag har 65 stycken och det finns både tid och plats för fler! De är vackra och exotiska och inte alls så svåra att sköta som många tror. Själv blir jag lycklig varje gång en liten stängel med knopp visar sig.

Bild av Monica Linell med en orkidé i handen
Orkidéer har länge fascinerat människor. Förr tillskrevs de både magiska och läkande krafter. Enligt en brittisk handledning från 1653 bör man akta sig för orkidéernas erotiska inverkan. "De är varma och fuktiga till sin framtoning, de står under Venus inflytande och lockar fram ett övermått av lusta".

Afrodisiakum

Namnet orkidé kommer från grekiskans "orchis" vilket betyder "testiklar" och går tillbaka till antik läkekonst. Enligt den gav växtens utseende ledtrådar om användningen. Rotknölarna hos alla orkidéer liknar nämligen testiklar och användes därför som afrodisiakum till både djur och människor.

Vår egen Carl von Linné gav 1754 ut världens första flora, Flora Svecia och berättade där att man i Dalsland gav vår inhemska vilda orkidé nattviolen till tjurar som inte ville para sig. Föreställningen om orkidéernas erotiska kraft gav anledning till att hantera orkidéerna försiktigt.

En beroendeframkallande hobby

Bläckfiskorkidé Foto: Monica Linell
Bläckfiskorkidé

Idag när den moderna kunskapen trängt undan vidskepelse av det slaget, finns kanske ändå anledning att vara lite försiktig.  Orkidéer kan nämligen väcka ett starkt habegär. Hobbyn kan utvecklas till en mani som kan få förmå en person att smuggla, stjäla och begå brott för att få tag på en sällsynt orkidé.

Två böcker som handlar om fenomenet orkidésamlare har översatts till svenska, Orkidétjuven av Susan Orlean och Orkidéfeber - En berättelse om kärlek och galenskap av Eric Hansen.

Spännande som en thriller

Orkidétjuven är en blandning av fackbok och roman där man får man följa en riktig orkidétjuv, John Laroche, som planerar att stjäla sällsynta och fridlysta orkidéer och sälja dem till förmögna orkidésamlare. Boken är spännande som en thriller och en litterär godbit för den som är intresserad av orkidéer.

Storyn i boken har också inspirerat till en film; Adaptation. Trots att den har stjärnskådespelare som Meryl Streep och Nicolas Cage i huvudrollerna gjorde filmen mig besviken, för till skillnad mot boken handlar den främst om människor och relationer och i mitt tycke, alldeles för lite om orkidéer.

Bild på en gulfläckig orkidé Foto: Monica Linell
Gulfläckig orkidé

Intervjuer med orkidésamlare

Boken Orkidéfeber - En berättelse om kärlek och galenskap tuffar fram i ett lite lugnare tempo, men är inte mindre intressant för det. Författaren har intervjuat orkidésamlare från hela världen. Det här är en riktig guldgruva, framför allt för den som vill lära sig mer om orkidésamlandets historia och släktet Paphiopedilum, även populärt kallad "sko-orkidéer".

Med mina egna 65 plantor håller jag mitt intresse på ett ganska lagom plan. Utseendet på blommorna fascinerar. Jag har en som ser ut som en flygande ängel eller munk med kåpa, och ytterligare en som ser ut som en bläckfisk. Jag har några som får mig att tänka på klumpiga träskor hämtade ur en gammal folksaga, eller på gubbansikten med kraftiga underbett och långa mustascher.

En av mina orkidéer ser ut som en svärm bin och jag har flera som ser ut som vackra fjärilar. I mitt köksfönster slingrar den vackra kryddväxten Vanilla planifolia som faktiskt är en orkidé.  Från den kan man utvinna smakämnet vanilj, om man lyckas få den att blomma.

Tiotusentals olika varianter

Bild på en orkidé med en klase orange blommor Foto: Monica Linell

En bekant till mig samlar på orkidéer av det tuffare slaget. De påminner om blodsugande fladdermöss, spindlar och andra kryp. Orkidéer är en spännande hobby och det finns tiotusentals olika arter och en orkidé för varje smak och sinne!

Det är inspirerande att bläddra bland vackra foton på orkidéer. En personlig favorit är bilderna tagna av Lucia Röed i boken Sensuella orkidéer av Peter Göttfert och Anders Wigh.

Lätta att sköta

Orkidéer är lättare att sköta än många tror och de flesta trivs ypperligt på fönsterbrädorna i våra moderna bostäder. För den som vill läsa böcker som är både inspirerande och instruktiva för nybörjare vill jag rekommendera Orkidéer – en förälskelse av Anders Kjær och alla böcker som skrivits av orkidéodlarna Wilma och Brian Rittershausen.

Ett tips är också att gå med i något av de forum som finns på nätet där orkidéodlare ställer frågor och delar med sig av sina kunskaper, exempelvis Orkidéprat eller Svenska orkidésällskapet

Källor till artikeln:

Kärlekens blomma i midsommartid, av Sven Strobaeus, SvD 25 juni 2004.

Boktips

 1. Orkidétjuven

  Av: Orlean, Susan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Fanerogamer: gömfröiga (Magnoliophytina)
  Finns som: Bok
 2. Orkidéfeber

  Undertitel: en berättelse om kärlek och galenskap
  Av: Hansen, Eric
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Fanerogamer: gömfröiga (Magnoliophytina)
  Finns som: Bok
 3. Orkidé

  Undertitel: drömmen om evig skönhet
  Av: Rittershausen, Wilma
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 4. Orkidéer

  Undertitel: expertens bästa råd & tips
  Av: Rittershausen, Brian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 5. Sensuella orkidéer

  Av: Göttfert, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 6. Orkidéer

  Undertitel: en förälskelse
  Av: Kjær, Anders
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok

Artikeln uppdaterad/genomgången 28 juni 2019. 

Våra texter

 1. Blommor i Sverige

  Tips Av: Janzon, Lars-Åke Tipsat av: Astrid Jonsson

  En flora att älska.

 2. En älskad klassiker i fönstret

  Artikel Skrivet av: Susanne Midebjörk

  Den traditionella pelargonen har blivit en kultblomma. Den är på samma gång en trendig inredningsdetalj och älskad krukväxt som är rolig att pyssla med.

 3. Amaryllis

  Tips Av: Rosén, Susanna Tipsat av: Hanna Widman

  För många är amaryllisen självskriven när det kommer till att göra julfint hemma.

 4. Linné 300 år

  Artikel Skrivet av: Sofia Flank

  Firandet av Linnés jubileumsår når sin kulmen den här veckan. Onsdag 23 maj 2007 är det 300 år sedan vår blomsterkung Carl von Linné föddes.

 5. Hennes gröna passion

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Gunnel Carlsons trädgård får ibland vara kök, ibland sovrum, ibland vardagsrum men aldrig finrum. Trädgårdar ska man använda, vara i och trivas i, säger hon.

 6. Böcker för pelargonvänner och -ovänner

  Artikel Skrivet av: Personal på Umeå stadsbibliotek

  Nu börjar det bli dags att plocka fram pelargonerna ur vinterförvaringen. Hos oss hittar du tips på läsning om både pelargoner och icke-pelargonväxter.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Monica Linell den 14 september 2007