Original och särlingar

”Vi föds som original, men vi dör som kopior”. Ett välkänt citat av en engelsk 1700-talspoet som många fastnat för och ofta finns återgivet. Det finns de som behåller sin originalitet – människor i marginalen och på sidan om.

Mitt i vägen kunde han komma cyklande, sommar som vinter i samma skoteroverall. Svart i synen av röken från den öppna eldstaden i timmerladan som var hans hem några mil från stan.
 
Alla visste vem han var i byarna omkring, men få kände honom. Historierna om honom berättade både om en olycklig barndom och om pengar på kistbotten; Sven i kröken har inte fått sin historia skriven än men ett TV-reportage gjordes om honom och hans enstöringsliv.
 
Han var vårt eget byoriginal, och han har haft otaliga bröder och systrar runt om i Sverige och i världen. Vissa trakter tycks ha varit mer originaltäta än andra och vissa har blivit mer dokumenterade.
 
De ovanliga

Bröderna Landby

Våra mest beryktade lokala original är nog annars bröderna Landby. När fotografen Åke Mokvist i slutet av 80-talet ville göra ett reportage om brödraduon fick han nobben. Priset var för högt för att det hela skulle bli av.
 
Men en bild av brödernas hem i Håkmark blev det och den finns i inledningen till De ovanliga : Människor som går mot strömmen, den reportagebok om udda levnadsöden som senare kom att bli en försäljningssuccé och som senare fått en uppföljare De ovanliga 2 : Där friheten är viktigare än tryggheten.
 
I boken Bland strippor och fakirer av Bo Sjökvist får man veta mera om buffeln från Hissjö och Tarzan från Teg och deras turnerande liv som marknadsvarietéartister. Vill man veta hur kraftkarlen Sixten Landby tänkte i stort som i smått finns Sixten Landbys teser: millennium: tänkvärda ord av en kraftkarl i ord och handling.
 

Tossingar eller original?

Vad är nu ett original och hur blir man det? Vad tänker vi på när vi hör ordet? Handlar det om ett självvalt utanförskap eller ett påtvingat rollspel. I De ovanligas betydelse tar Lynn Åkesson upp frågorna ur etnologens perspektiv.
 
Här får vi ta del av enskilda originals egna berättelser och omgivningens reaktioner och får en inblick i originalitetens villkor. Hon talar om de ovanliga som under sin livstid många gånger betraktas som tossingar men som efter sin död förvandlas till hjärtats hjältar.
 
Hästmannen filmaffisch

Hästmannen – uppskattad dokumentär

En som redan under sin livstid fått uppleva uppskattning är Stig-Anders, mer känd som Hästmannen. Genom Peter Gerdehags dokumentärfilm med samma namn och nu nyligen som bok, blev han om inte över en natt så under kort tid välkänd som en man som inte bryr sig om tiden och det moderna livets alla bekvämligheter.
Han håller fast vid ett naturnära och osannolikt otidsenligt jordbrukande. Respekten för hästapållarna, korna och allt levande är a och o i hans liv. Har man sett honom lirka med en ko som satt sig på tvären och ömsint tala henne till rätta blir man rent tårögd.
 
Han är verkligen en hjärtats hjälte!
 

Lyhördhet och respekt

En annan som skildrat utanförskapet är Dan Korn. I en rad böcker från 80-talet och framåt har han dokumenterat ensamställen och människor i Västergötland som valt att leva enkelt och på gammalt vis. Med sin lyhördhet och sin respekt för människors integritet har han fått ta del av människoöden som annars gått förlorade för eftervärlden.
 
De som aldrig sett havet och andra berättelser om västgötar som ännu lever som förr, Se himlen genom taket och Mot strömmen är några titlar som säger en del om sitt innehåll.
 

Kommunicerar med djur

Det finns också särlingar som själva beskrivit sitt utanförskap. Ett exempel är Emelie Cajsdotter, en person somliga raskt skulle kategorisera som en knäppgök. I boken  Zander och tiden berättar hon själv om sin förmåga att kommunicera med djur, och hur hon lever.
 

Produkt eller människa?

Idag uppmanas vi som individer att vårda och putsa våra varumärken för att bli mer attraktiva och framgångsrika. Inte konstigt då att man idag ofta tänker på en vara och inte en på en människa när man talar om original!
 
Och att en flashig kvällstidningskåsörs ultimata mardröm är att dö som en plastig kopieväska från Thailand och inte som ett original inlindad i Gucci ter sig helt ok.
 
Kanske var det inte riktigt så Albert Engström tänkte när han en gång ställde kravet på sina medmänniskor; ”Det är varje människas förbannade plikt att bli ett original!”.
 
Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
 

 

Fler berättelser om särlingar och original:

Björnjägarn : en roman om en myt av Sten Björnulfson
Armade cykel och Vattenbärerskan av Anita Salomonsson
N'Wikner av Fredrik Segerståhl
Fiskarens garn av Stefan Spjut
Tok-Abraham av Jan Wolf-Watz

Läs mer om filmen Hästmannen på www.hastmannen.com

 1. Bland strippor och fakirer

  Undertitel: den svenska marknadsvarietén
  Av: Sjökvist, Bo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Övrig scenisk konst och offentliga nöjen
  Finns som: Bok
 2. Sixten Landbys teser

  Undertitel: tänkvärda ord av en kraftkarl i tanke och handling
  Av: Landby, Sixten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. De ovanligas betydelse

  Av: Åkesson, Lynn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Samhälls- och Familjeliv
  Finns som: Bok
 4. Hästmannen

  Av: Gerdehag, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 5. Mot strömmen

  Undertitel: om att leva utan elektriskt ljus i vår tid
  Av: Korn, Dan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Sverige
  Finns som: Bok
 6. Zander och tiden

  Undertitel: samtal med djur
  Av: Cajsdotter, Emelie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 7. Björnjägaren

  Undertitel: en roman om en myt
  Av: Björnulfson, Sten
  Språk:
  Publiceringsår: 1994
  Finns som: Bok
 8. Armade cykel

  Av: Salomonsson, Anita
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Vattenbärerskan

  Av: Salomonsson, Anita
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. n'Wikner

  Undertitel: en berättelse om liv
  Av: Segerståhl, Fredrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Talbok
 11. Fiskarens garn

  Undertitel: skärgårdsberättelse
  Av: Spjut, Stefan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 12. Tok-Abraham

  Undertitel: [roman]
  Av: Wolf-Watz, Jan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 26 mars 2008