Ord och handling

Diplomaten och politikern Jan Eliasson har sammanfattat sitt liv, såväl yrkesmässigt som privat, i denna memoarbok.

Jan Eliassons meritförteckning är minst sagt imponerande. Han har bland mycket annat varit diplomat vid de svenska ambassaderna i Paris, Bonn och Washington, Olof Palmes rådgivare, Sveriges utrikesminister, FN-ambassadör i New York och vice generalsekreterare i FN. Förutom allt detta har han besökt 104 länder, flyttat 23 gånger och varit medlare i sex krig.

Intressant och lärorikt

Jan Eliasson är född 1940 men är fortfarande yrkesaktiv och är sedan 2017 ordförande i SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute.

Att läsa Jan Eliassons memoarer är som att få en historielektion över inrikes- och utrikespolitik och olika konflikter i världen från 1970-talet och fram till nutid. Det är både intressant och lärorikt. Jan Eliasson delar också med sig av diverse anekdoter och mer eller mindre dråpliga händelser som han har upplevt i möten med olika världsledare.

våra texter

 1. Politik ur ett kulturellt perspektiv

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  – Jag sökte en titel som skulle fånga essensen i Palme och essensen i tiden som var, säger Henrik Berggren. Han fann det i en fransk fras som Olof Palme citerat.

 2. Världens kortaste diktform II

  Artikel Skrivet av: Hans Millgård

  Dag Hammarskjöld skrev haikudikter. Det har även författarna Tomas Tranströmer och Sonja Åkesson gjort. De 17 stavelserna i en haiku-dikt kan trots sin begränsning rymma stora världar.

 3. Dagböcker

  Tips Av: Erlander, Tage Tipsat av: Lennart Kihlberg

  Rekommenderas varmt, både till de som vill lära känna människan Tage Erlander och till de som har ett intresse för svensk politisk historia.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åza Sjöstam den 4 november 2022