Oprah

Personporträtt av en av världens mest inflytelserika kvinnor med en vilja av stål och en tro på att hon kan påverka och förändra.

Av: Kelley, Kitty
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Oprah Winfrey är en av världens rikaste personer. Hon har utifrån ingenting byggt upp en industri kring sin talkshow och sin person och skapat sig framgång och rikedom. Därmed personifierar hon den amerikanska drömmen.

I Kitty Kelleys omfattande biografi har hon genom intervjuer med släktingar, vänner och kollegor kartlagt Oprah Winfreys uppväxt, relationer och vägen till framgång. Oprah Winfrey själv har inte medverkat i boken utan författaren har använt sig av tidigare intervjuer för att spegla hennes egna åsikter.

Den stora behållningen med boken är inte avslöjandena om barndomen, sexuella övergrepp eller de mer spekulativa analyserna av relationerna med män och väninnan Gayle, utan personteckningen av Oprah Winfrey och det inflytande hon har på olika områden.

En motsägelsefull person

Oprah Winfrey framstår på ytan som en mycket generös och ödmjuk människa men som även har en järnvilja och hon var tidigt klar över att hon skulle bli rik och berömd.

Hon verkar vara som uppfylld av sin egen storhet och betydelse och med en osviklig tro på att hon kan påverka och förändra världen.

I boken framträder också bilden av en person som med alla medel måste skydda sig själv från angrepp. Hon har egna livvakter och studiopubliken till inspelningarna av talkshowen genomgår en omfattande säkerhetskontroll. Alla anställda på Harpo måste skriva under ett livslångt avtal där de förbinder sig att inte avslöja något om förhållandena på Harpo eller något som har med Oprah Winfrey som person att göra.

Intressant bok med brister

Denna bok är fascinerande läsning om hur en person med stort genomslag i media och obegränsat med pengar kan få så stort inflytande i ett samhälle. Framställningen hade dock vunnit på kortare kapitel med en tydligare röd tråd.

Texten är rörig och kapitlen alldeles för långa vilket gör det svårt att få ett sammanhang i tid och mellan händelser. Trots detta är boken intressant och läsvärd.

Bossypants

Av: Fey, Tina Tipsat av: Anna Sahlén

En läsvärd och underhållande självbiografi från en av USA:s lysande humorstjärnor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johanna Dahlgren, Hörnefors bibliotek den 16 juli 2012