Ond kemi

Vill du veta varför vinet luktar kattpiss, helvetet osar svavel och hur det kommer sig att gamar kan användas för att hitta läckande naturgasledningar?

Av: Ellervik, Ulf
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Den här boken är verkligen späckad med både roliga och häpnadsväckande fakta, även om en del vetskaper ger kalla kårar längs ryggraden! Till exempel så vet jag nu att heroin salufördes som hostmedicin under ett par år i början av 1900-talet, och då framförallt till barn!

Livets kemi

Kemi är ett mycket fascinerande ämnesområde. Det är ju faktiskt så att livet självt är en rad kemiska processer, för att vara lite krass. Här handlar det dock om kemins mörka sidor: Ämnen som luktar riktigt illa, kroppsodörer, de kemiska processerna i kroppen vid dödens inträde, gifter (naturligtvis!), droger, giftiga gaser (kopplat till kemisk krigföring) och även bränder och explosioner. Leif GW Perssons förord är en mycket trevligt inledning till det som komma skall.

Personligen gillar jag särskilt kapitlet om lukter, där vi får veta att var tionde person är extra känslig för lukten av sparris och kan känna den på flera meters håll. Enligt Ulf Ellervik så var förmodligen Marcel Proust en sådan person. Ulf Ellervik är trevligt nog generös med litterära referenser, i kapitlet om nervgifter hänvisas till exempel både till William Shakespeare, Bibeln och sir Arthur Conan Doyle. Det är just denna tvärvetenskapliga mixtur som gör boken så bra!

 1. En dos stryknin

  Tips Av: Matsson, Olle Tipsat av: Anna Sahlén

  En spännande genomgång av dödliga gifter och giftmord i litteraturen.

 2. Fängslande gifter

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Stryknin har verkat inspirerande i både skönlitteraturen och i naturvetenskapen, skriver kemiprofessorn och författaren Olle Matsson. Han har kartlagt alla möjliga och omöjliga gifter och giftmord i litteraturen.

 3. En fruktansvärd grönska

  Tips Av: Labatut, Benjamín Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman om fysikens bokstavliga och bildliga mörker.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Hultgren den 14 september 2012