Om ull

I den populära serien Hemslöjdens teknikhäften kommer nu ett efterlängtat bidrag om mirakelfibern ull. Här finns svaren på dina ullfrågor och både historiska tillbakablickar samt en titt på ullen som framtidens fiber.

Av: Hult, Annkristin
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Här får vi lära oss skillnaden mellan ull och ull, att skilja på olika fårraser och följa ullens väg från får till tröja. Ett uppslag förklarar hur plaggen sen ska skötas och ibland tvättas. För ull blir inte smutsigt på samma sätt som andra fibrer. Varför det är så får man veta och mycket annat också. Visste du till exempel att ljudvågor absorberas av ull och att det är naturligt brandsäkert?

Ullens goda egenskaper

Som extra bonus innehåller häftet några basmönster på vantar, socka, halsduk, sotarmössa, pläd och tovad sittdyna. Ullgarnets många kvaliteter och tjocklekar samt hur de är spunna och tvinnade har ett eget intressant uppslag. Vill man karda och spinna garnet själv är detta också beskrivet i ord och bild. 

Ullen tycks åter vara på frammarsch och jag undrar varför den någonsin tappade i popularitet med tanke på alla dessa goda egenskaper. Mindre än en procent av all världens textilproduktion kommer från ull trots att syntetfiberproduktionen tär hårt på naturens resurser. Detta gäller främst syntetfiber av olja som polyester, polyamid och akryl.

Jag som stickar köper mycket hellre ett ullgarn är ett i syntet. Det är mycket trevligare att sticka i och framför allt blir resultatet på det färdiga alstret bättre på alla nivåer. Det här är ett litet läsvärt häfte om ett stort, viktigt och hållbart ämne: ullen.

Fler tips

 1. Påsöm

  Av: Jobs Arnberg, Anna-Karin Tipsat av: Maud Sandström

  Pedagogiskt häfte där du lär dig grundläggande sömnadstekniker och får en intressant historik.

 2. Lappa

  Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

  Fokus i den här boken ligger på tygbitar som lagningsmaterial. Du får också lära dig vilka sömmar som passar till vilken sorts lagning och hur två gamla favoritplagg kan bli till ett nytt plagg.

 3. Tvåändsstickning

  Av: Kahnlund, Karin Tipsat av: Maud Sandström

  Lär dig sticka varmt och hållbart med en traditionell stickteknik.

 4. Ändra

  Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

  Förvandla gamla plagg till nya med hjälp av inspirerande förslag och tydliga, enkla beskrivningar.

 5. Brodera retro

  Av: Olsson, Carina Tipsat av: Maud Sandström

  Den populära serien Hemslöjdens teknikhäften har utökats med Brodera retro av Carina Olsson. Hon älskar form och färg på porslin och textilier från 1950- och 1960-talen vilket verkligen märks här.

 6. Stoppa

  Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

  Den här boken handlar inte om att stoppa strumpor på ett osynligt sätt. Här blir stoppandet dekor och kan lyfta tråkgrå trikå till nya höjder.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 2 december 2020