Om samiska kulturpersonligheter

År 2014 var Umeå europeisk kulturhuvudstad. Vi uppmärksammade då en kulturpersonlighet med samisk anknytning för varje årstid i den samiska kalendern. Här hittar du alla porträtten.

 

Dálvvie – Lovisa Negga

Skrivet av: Anna Östman

Hon är musikproducent, artist och driver eget skivbolag. Lovisa Negga gör electronica på både svenska, engelska och lulesamiska. I vår intervju berättar hon om livet som soloartist jämfört med det som bandmedlem, om ett språk som främjer kreativitet och om att leva med musiken.

Gijrradálvvie – Britta Marakatt-Labba

Skrivet av: Anna Östman

I flera decennier har Britta Marakatt-Labba berättat historier och deltagit i samhällsdebatten med sin textilkonst. Här berättar hon om hur hennes broderier växer fram, om att inspireras och att själv inspirera.

Gijrra – Carl-Johan Utsi

Skrivet av: Anna Östman

Carl-Johan Utsi försörjer sig både som renskötare och som fotograf. Här berättar han om sina två yrken, om hur han kombinerar dem och om vilka utmaningar han möter i sina respektive yrkesroller.

Gijrragiessie – Katarina Pirak Sikku

Skrivet av: Anna Sahlén

Katarina Pirak Sikku berättar om sin senaste stora utställning och om vad som ledde in henne i ett konstnärskap som rymmer mörker, stillhet och skönhet men också en uppgörelse med vad som varit.

Giessie – Nils-Aslak Valkeapää

Skrivet av: Anna Östman

Nils-Aslak Valkeapää betydde mycket för 1960-talets samiska uppvaknande. Han använde sig av flera konstnärliga uttryck i sitt skapande.

Tjakttjagiessie – Greta Huuva

Skrivet av: Anna Sahlén

Den samiska maten bygger på mångåriga förädlingsmetoder och följer årstidernas växlingar. Västvärldens länder har en del att lära av Sápmi, om att ta till vara på mat och hysa respekt för det levande.

Tjakttja – Anders Sunna

Skrivet av: Anna Östman

I mer än 40 år har Anders Sunnas familj varit i konflikt med myndigheter om hur och var de bedriver renskötsel. Med konsten som vapen kämpar han för att familjen ska behandlas rättvist och kunna överleva.

Tjakttjadálvvie – Paul Ol Jona Utsi

Skrivet av: Anna Sahlén

Paul Ol Jona Utsi har sett den samiska medvetenheten växa de senaste 15 åren. Minabibliotek pratade teater, språk, jojk, samisk identitet och stolthet med honom.


Fotnot: I Umeå 2014-sammanhang används det umesamiska namnen på årstiderna. Besök Lycksele sameförenings blogg om du vill läsa mer om vad årstiderna heter på andra samiska språk.

Puffbild: natburr/Bigstock

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 28 oktober 2014