Om lust och förbjuden kärlek
Mian Lodalen höll på Umeå stadsbibliotek ett roligt och spännande föredrag om mänskliga rättigheter, demokrati och om att känna sig som den enda flatan i landet.
– Det var första gången jag blev definierad, säger Mian Lodalen. Ett år senare togs sjukdomsstämpeln bort, efter demonstrationer och massjukskrivningar. Mian hade då inte i sin vildaste fantasi kunnat ana att hon drygt 30 år senare skulle skriva böcker om det mest förbjudna, och att hon dessutom skulle stå och berätta om det alldeles bredvid Umeå stadsbiblioteks Regnbågshylla.
Tystnadens diktatur
Boken Tiger är delvis självbiografisk. Precis som Connie i boken växte Mian Lodalen upp i Jönköping. Mian berättar om hur Sverige och Jönköping såg ut för homosexuella i slutet av 1970-talet. Det var en tystnadens diktatur där allt som rörde homosexualitet var tabu. Homosexualitet räknades som en sjukdom och fanns bland pedofiler och andra avvikare i fängelser.
I den kontexten blir Connie drabbad av det "dåliga" – förälskelsen i Anna, som är en mardröm och en fantastisk kärlekshistoria. Boken gör en resa i ett homofobiskt Sverige. I gestalten Anna finns styrkan och modet, hon vågar älska. Mian Lodalen nämner att det finns åtta länder i världen där det fortfarande är dödsstraff för att ha sex med personer av samma kön, men folk fortsätter ändå. Så stark kan lust och kärlek vara.
Litteraturens Fucking Åmål
Mian Lodalen ser i sin bok likheter med filmen Fucking Åmål, fast Tiger har mer mellanöl, mer sex och ingen O'boy. Hon tycker att det är hennes plikt att berätta om den lustfyllda sexualiteten, att flickorna får ha sex i boken. Hon tror inte att man tänker "oj vad gott det skulle vara med O'boy", när man äntligen har fått hem den tjej man är intresserad av.
– Man vill ju ligga, menar Mian Lodalen och berättar om hur hon och hennes första tjej brukade skolka för att ligga hemma på rummet och hångla.
Farlig tid
Mian Lodalen skriver ofta om demokratifrågor och om mänskliga rättigheter. Det gör att hon ofta blir klassad som PK eller politiskt korrekt, och det är hon stolt över.
– Jag har ett ansvar över mitt spaltutrymme, säger hon. Vi lever i en farlig tid och vi kan inte se våra rättigheter som hbtq-personer som självklara, utan något som vi ständigt måste erövra. Det var inte längre sedan tillbaka än på 1970-talet som aversionsterapi användes i svensk psykvård, för att försöka bota homosexualitet. Lagen om tvångsterilisering av transpersoner vid könsbyten togs alldeles nyss bort.
Demokrati och folkhälsa
Mian Lodalen bjöd på ett roligt, allvarligt och spännande föredrag på Umeå stadsbibliotek våren 2013. Som en extra bonus fick publiken lära sig ordet bävergos, ett ord som hon själv är upphovsperson till.
Text och foto: Christer Edeholt